Gazdagítják a faunát

2021.03.16. 14:00

Indul a halasítás a zalai horgászvizeken

A tavasz beköszöntével megkezdődtek a haltelepítések a zalai horgászvizeken.

Gyuricza Ferenc

Csótár János halőr (balról) és Gróf János a kerkaszentkirályi telepítésen. Mögöttük a halakat szállító Kolompár Balázs, a kép hátterében Sipos Károly, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének munkatársa Fotó: Gyuricza Ferenc

Az elmúlt napokban többek között Zalabaksán és Pusztaszentlászlón, a hét végén pedig Kerkaszentkirályon, illetve Kerkafalván pótolták a tavak állományát. Utóbbi két helyszínen a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége végezte a halasítást, hiszen hozzájuk tartoznak a helyi egyesületek.

A telepítések kapcsán Puskás Norbert, a szövetség ügyvezető elnöke – aki a Magyar Országos Horgász Szövetség egyik alelnöki tisztségét is betölti – lapunk érdeklődésére elmondta: a szezon indításaként ezen a héten több mint 130 mázsa halat vásároltak a tagegyesületeik részére, s ezt a mennyiséget folyamatosan szállították ki az egyes helyszínekre.

Csótár János halőr (balról) és Gróf János a kerkaszentkirályi telepítésen. Mögöttük a halakat szállító
Kolompár Balázs, a kép hátterében Sipos Károly, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének munkatársa Fotó: Gyuricza Ferenc

– Eredeti tervünk az volt, hogy 16 horgászvizünkbe összesen 87 mázsa halat telepítünk, ám a termelői kapacitás a vártnál jobban sikerült, így még növelni is tudtuk a kialkudott mennyiséget – magyarázta Puskás Norbert. – A szezonindító halasítás során háromnyaras, egyenként 1,5 és 2,5 kilogramm közötti pontyok kerültek a szövetségi vizekbe. A halak egy zalaszentgróti telephelyről érkeztek új otthonukba.

A szövetségi elnök azt is hozzátette: a tavalyi kedvező halárakhoz viszonyítva most mintegy 11–18 százalék közötti emelkedés jellemzi a piacot, ami értelemszerűen igencsak kedvezőtlenül érinti a halgazdálkodókat. Kedvező folyamat ugyanakkor a horgászat iránti érdeklődés növekedése, amit a pandémiás időszaknak is betudnak, sokan ebben a szabadidős tevékenységben találták meg új hobbijukat, vagy tértek vissza a korábban gyakorolt, majd valami okból időközben háttérbe szorult pecázáshoz. A horgászélmények érdekében az egyesület igyekszik az egyes tavak halfaunáját tovább gazdagítani, így a tavaszi pontytelepítés mellett arra is törekednek, hogy minél több keszeg és apró fehér hal, valamint növendék ragadozó kerüljön a vizeikbe. Természetesen ehhez a termelői kínálat megléte is szükséges, ami jelenleg is a szűk keresztmetszetet jelenti az ágazatban.

A szombati telepítés során a Kerka-holtágból kialakított kerkaszentkirályi tóba 350, míg a Kerkafalva melletti Kéthatár-tóba 500 kilogramm ponty került. Előbbi helyszínen Gróf János, a helyi egyesület elnöke elmondta: általában márciusban tartják az első halasításaikat, hiszen korábban nem érdemes, mert a pontyok a hideg vízben kevésbé mozognak. A haltelepítést követően tilalmat nem rendelnek el Kerkaszentkirályon – ahogy a szövetség további horgászvizein sem történt –, hogy a várhatóan kellemes tavaszi időjárásban mindenki minél előbb tudjon szenvedélyének hódolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában