pályázaton nyertek munkagépet

2021.02.03. 10:00

Újabb vendégházat alakít ki Kisvásárhely

Új vendégházat alakítanak ki és már dolgoznak a nemrég pályázaton nyert munkagéppel a településen.

Szalay Csaba

Molnár László az új géppel árkot tisztít Fotók: Szalay Csaba

A megye északkeleti sarkában fekszik az alig több mint 50 lakosú Kisvásárhely. A Sümegre vezető főútról egyenes, elég rossz állapotú aszfaltút vezet ebbe a takaros kis faluba. Elsőre nem is gondoltuk, hogy hét vállalkozó él itt, többségük mezőgazdasággal foglalkozik, de van autószerelő, sajtkészítő és jól működő gyümölcsfeldolgozó is.

A polgármesterrel, Szentmiklóssi Erzsébettel a falu szélén találkoztunk, ahol Molnár László közfoglalkoztatott egy vadona­túj „forgó-kotróval” tisztította az út menti árkot. A polgármester elmondta, hogy a Magyar Közúttal egyeztetve hozzák rendbe az árkokat és a padkát.

– A 12 és fél millió forintos gépet Manninger Jenő országgyűlési képviselő támogatásával, a Magyar Falu Program keretében kaptuk – mondta.

Molnár László az új géppel árkot tisztít Fotók: Szalay Csaba

A kotrógéppel a továbbiakban, külön megállapodás alapján a környező községekben is vállalnak majd munkát.

Következő megállónk a vendégházaknál volt. A kistelepülés rajta van az Országos Kéktúra útvonalán, ezért már hat éve kialakítottak egy vendégházat. A nagy érdeklődésre tekintettel nemrég a START Munkaprogram keretében megvásárolt az önkormányzat egy másik házat is, az átalakítása most fejeződik be, így 12 vendéget tudnak majd fogadni. A Kisfaludy-pályázaton a vendégházak berendezésére, felszerelésére 2-2 millió forint támogatást nyertek, ezért a járvány miatti szünetet kihasználva, most végezték el a nyílászárók cseréjét, a hűtőszekrények, ágyak beszerzését. Az udvarban pedig most következik a parkoló kialakítása.

Szentmiklóssi Erzsébet: Újabb pályázatokra várunk

Beszélgetésünket a községházán, a jól felszerelt könyvtárban folytatjuk.

– A keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár nagyon szépen ellát bennünket. A könyvtárat jelenleg a falugondnok kezeli, de hamarosan munkába áll a jelenleg képzésen lévő munkatárs, aki a kulturális programok szervezése mellett a könyvárat is vezetni fogja – tájékoztatott a polgármester.

Bölcsődébe, óvodába, iskolába Türjére viszi az iskolabusz a gyerekeket. Az idősek gondjaival nagyon lelkiismeretesen foglalkozik a zalaszentgróti Szociális, Család és Gyermekjóléti Központtól akár szombaton, vagy vasárnap is kijáró Horváth Marianna szociális gondozó.

– A községháza nagyterme alapos felújításra szorul, ezenkívül szeretnénk az egyik vendégház tetőterében egy közösségi termet kialakítani, ezért újabb pályázati lehetőségekre várunk – említette a terveket Szentmiklóssi Erzsébet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában