gondozás

2021.02.02. 10:00

Ezután minden évben rendbe teszik a kálócfai Szent Lőrinc templom területét

A Szent Lőrinc templom melletti terület rendbetételére szerveztek közösségi munkát a hétvégén a faluban. A szoborpark növényzetének gondozása mellett az általános karbantartás volt a cél.

Gyuricza Ferenc

Horváth Lászlóné, Kozmadombja alpolgármestere, Szabó András és Kámán János kozmadombjai polgármester a Szent Imre herceg szobra előtti tuját nyírja Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkában 15 önkéntes vett részt, Kálócfa és a szomszédos Kozmadombja önkormányzatainak tagjai, az egyházközségi képviselők, valamint azok családtagjai. Szabó András, Kálócfa polgármestere elmondta: közel tíz év telt el azóta, hogy a park fáit, dísznövényeit és egyéb cserjéit visszavágták, így már időszerű volt azok újabb metszése.

– A fák lenőtt ágai között akadtak olyanok, amelyek veszélyeztették a szobrokat, mások a kaszálást nehezítették, ezért a gallyazás vagy metszés mindenképpen szükséges volt – magyarázta a polgármester. – De időszerűnek találtuk a tuják és sövények visszavágását is, hiszen azok az évek során elterebélyesedtek. Sajnos akadt köztük néhány, amely időközben elhalt, elszáradt, azokat pedig ki kellett vágni.

Horváth Lászlóné, Kozmadombja alpolgármestere, Szabó András és Kámán János kozmadombjai polgármester a Szent Imre herceg szobra előtti tuját nyírja Fotó: Gyuricza Ferenc

Szabó András azt is elmondta: a munkálatokat a szobrok állagmegóvó munkáival folytatják, felkért szakemberrel még ez évben elvégeztetik a repedések pótlását, amit felületkezelés és festés követ majd. Azt is eldöntötték, hogy a jövőben még nagyobb figyelmet fordítanak a park növényzetére, ezután éves rendszerességgel végzik el a megújító metszést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában