bokrétaünnep

2021.02.05. 14:33

Év végére elkészülhet a termelői piac Zalaegerszegen

Látványos szakaszához érkezett a 718 millió forintos, Településfejlesztési Operatív Programban elnyert forrásból megvalósuló Helyi termelői és kézműves piac – Göcsej tudásközpont építése, melynek bokrétaünnepét pénteken tartották a Piac téren. Balaicz Zoltán polgármester az ünnepségen elmondta, hogy a 900 négyzetméter alapterületű építkezés legmagasabb pontjánál a beruházás elérte a 35 százalékos készültséget.

Jóna István

A várhatóan év végére elkészülő Helyi termelői és kézműves piac – Göcsej tudásközpont épületében egy helyen lehet majd beszerezni, megkóstolni, megismerni azokat az alapanyagokat, ételeket, amik egészségesek, helyi termelőktől vannak és a Zalára és Göcsejre jellemzőek.

Fotó: Pezzetta Umberto

A bokrétaünnepen Vigh László, országgyűlési képviselő köszöntőjében a megyeszékhely folyamatos fejlődését emelte ki. Úgy fogalmazott, ha ma valaki Zalaegerszegre tekint és Zalaegerszegről beszél, akkor azt hallja és látja, hogy a város több pontján zajlanak építkezések, fejlesztések. Egy ilyen a termelői piac létrehozása is, ahol találkozhat a vásárló azokkal a termelőkkel, kézművesekkel, aki a saját portékájukat árulják.

Böjte Sándor önkormányzati képviselő emlékeztetett, hogy a történelemben láthattuk, hogy azok a települések fejlődtek, ahol piacok létesültek. Ahhoz, hogy Zalaegerszeg is egy kimagasló gazdasági, kereskedelmi központ legyen, össze kell hozni a keresletet és a kínálatot és ebbe a tervbe jól illeszkedik a leendő kézműves piac is. A környékbeli kiskereskedők itt megmutathatják áruikat, és a városban élők pedig megvásárolhatják ezeket, hiszen fontos a városvezetésnek, hogy a helyieket segítsék, és a helyieket hozza előnybe.

Fotó: Pezzetta Umberto

Tolvaj Márta még alpolgármesterként segítette a kézműves piac tervének magvalósulását. A bokrétaünnepen a létesítmény funkciójáról osztotta meg gondolatait, amely szervesen illeszkedik a jelenlegi piactérhez elhelyezkedésében és funkciójában. Az épület földszintjén hat kisbolt fog elhelyezkedni, melyekben lehetősége nyílik helyi termelőknek a folyamatos értékesítésre. Ezen kívül 50 új helyi termelői placc áll majd az árusok rendelkezésére. A funkcionális bővítés azt is jelenti, hogy a városlakók, illetve az idelátogatók nem csak a piac nyitva tartása alatt tudják megvásárolni a termékeket, hanem azon túl is, a hét minden napján. Az épületben lesz még étterem, népi játszóház, az emeleten tudásközpont, kézműves műhelyek és a hozzá tartozó kiállítótér, a tetőtérben pedig egy zalai gyógynövények tudástára is kialakításra kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában