Sokat mond a hallgatás

2021.02.26. 09:00

Emlékezés a kommunizmus egyik áldozatának emléktáblájánál Nagykanizsán

Ungor Károly emléktáblájánál és kopjafájánál emlékeztek a kommunizmus áldozataira tegnap a Rozgonyi Úti Általános Iskola tanulói.

Horváth-Balogh Attila

Czanik Szonja, a Rozgonyi-iskola diákönkormányzati elnöke beszélt Ungor Károly sorsáról

Fotó: Szakony Attila

Ungor Károly az Iparitanuló Iskola másodikos diákja volt. 1956. október 26-án az MDP székháza és az ÁVH épülete előtti tüntetésen, az ÁVH gyilkos sortüzében halálos lövést kapott. Tragédiájára emlékezteti az utókort az NSZC Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskola udvarán elhelyezett emléktábla és kopjafa, ahol a Rozgonyi Úti Általános Iskola 7. és 8. osztályos diákjai rövid megemlékezés keretében évről évre leróják kegyeletüket.

– Történelem szakos tanár vagyok, és úgy érzékelem, a tankönyvek nem megfelelő hangsúllyal foglalkoznak az 1945 utáni magyar, illetve világtörténelemmel – hallottuk Jeszenői Csabától, a Rozgonyi-iskola pedagógusától, a megemlékezés szervezőjétől. – Úgy látjuk: a kommunizmus áldozatainak emléknapja jó alkalom lehet arra, hogy a diákoknak máshogy is megvilágítsuk a kérdéses időszakot.

Czanik Szonja, a Rozgonyi-iskola diákönkormányzati elnöke beszélt Ungor Károly sorsáról
Fotó: Szakony Attila

A gyerekek döbbent csenddel reagálnak mindarra, ami ezeken az alkalmakon elhangzik, és ez a csend egy pedagógusnak sokat mond. Sok olyan információt és ismeretet hallanak ilyenkor, amelyekről eddig nem hallottak, vagy nem úgy, hogy az mély nyomot hagyott volna bennük.

Jeszenői Csaba hozzátette: több mint 10 éve csatlakoznak a kommunizmus áldozatai emléknapjával kapcsolatos országos programokhoz, épp úgy, mint a magyarországi holokauszt-emléknaphoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában