segítség

2021.02.11. 16:30

Csökkentik a zalaegerszegi vendéglátó- és szálláshelyek építményadóját

Balaicz Zoltán polgármester elfogadta a város idei költségvetését, miután egyeztetett róla a frakciókkal, a Tulajdonosi Tanácsadó Testülettel és a Frakcióvezetői Értekezlettel.

ZH

A megyeszékhely június 30-ig elengedi a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat is. Nélkülük a város nem telhet meg újra élettel Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Eredetileg február 11-én tartottak volna képviselő-testületi ülést a megyeszékhelyen, de a veszélyhelyzet miatti különleges jogrend ideje alatt sem az önkormányzati bizottságok, sem a közgyűlés nem ülésezhet. A testületek jogköreit a polgármester gyakorolja, aki virtuális Zeginfón számolt be a döntésekről. Közölte: egyfajta „járványügyi” költségvetés készült. A koronavírus- világjárvány és a nyomában érkező gazdasági válság következtében most főleg az önkormányzati alapfeladatokra tudnak koncentrálni.

Így az önként vállalt feladatokra, a sporttámogatásokra, a civil szervezetekre, a rendezvényekre most kevesebb lehetőség lesz. A legfontosabbnak az egészség védelmét, a családok és a munkahelyek biztonságát, a gazdaság újbóli megerősítését tartják.

A megyeszékhely június 30-ig elengedi a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat is. Nélkülük a város nem telhet meg újra élettel Fotó: Katona Tibor

Az önkormányzati bérlakások lakbére 2021-ben nem emelkedik, változatlanok maradnak a vásárokon és piacokon alkalmazott díjak, helypénzek, valamint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjai. A köztemetőkkel és a temetkezéssel kapcsolatos díjak, a parkolási díjak és a bérletek ára sem emelkedik. Az önkormányzattal, illetve az önkormányzat nevében vagyongazdálkodási feladatokkal megbízott szervek által kötött bérleti szerződések esetében sem nőhetnek a díjak. A vendéglátóipar és egyéb szektorok nehéz helyzetére való tekintettel az önkormányzat – a megjelent kormányrendelethez igazodva, kiegészítve plusz egy hónappal – egyelőre 2021. június 30-ig (január 1-től számítva) teljes mértékben elengedi a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek és a kormányrendeletben felsorolt egyéb szektorok bérleti díját, továbbá szintén erre az időszakra elengedi a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület- használati díjakat is. A mentesség szükség esetén meghosszabbítható.

Az elmúlt napok szakmai egyeztetései alapján további városi segítségnyújtásról döntöttek: idén minden zalaegerszegi vendéglátóipari ingatlan és szálláshely építményadóját csökkentik az év első öt hónapjának megfelelő összeggel, hogy ezzel is hozzájáruljanak a túlélésükhöz. Ez 220 ingatlant érint. Bíznak benne, hogy azoknak az ingatlanoknak az esetében, ahol a tulajdonos csak bérbe adja az adott helyet az üzemeltető vendéglátósnak, szállásadónak, ott a kapott adókedvezményt a tulajdonos érvényesíti majd a bérleti díjban is, csökkentve annak összegét. Ez az ingatlantulajdonosok érdeke is, hiszen így tudják a túlélésben segíteni a bérlőiket, hogy azok később is használhassák a helyeket. Balaicz Zoltán közölte: a legnehezebb helyzetben most a vendéglátóipar van, márpedig nélkülük nem lehet Zalaegerszeg újra tele élettel.

Döntöttek arról, hogy a biztonságos árusítás és a balesetveszély megelőzése érdekében a Deák Ferenc tér Piac térrel határos északi szakaszán minden héten keddi, pénteki és szombati napokon 6-tól 13 óráig tilos lesz a fizető parkolók igénybevétele. Foglalkoztak a Kovács Károly városépítő programmal, melynek keretében 2024-ig Zalaegerszegen közel száz helyszínen újulnak meg vagy épülnek utak, járdák, parkolók 15 milliárd forintos állami támogatással. Az AquaCityvel kapcsolatban arról volt szó, hogy az önkormányzat saját erőből nem tudja kigazdálkodni a már elengedhetetlen felújításokhoz és fejlesztésekhez szükséges nagyjából egymilliárd forintot, így pályázatra várnak, és pénzt biztosítottak az ahhoz szükséges engedélyes kiviteli tervek elkészítésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában