Koronavírus Zalában

2021.01.29. 07:00

Ezt a zalai települést teljesen elkerülte a koronavírus-járvány

Tavaly elkészült a helyiek által pajtaszínházként emlegetett szabadtéri közművelődési színtér és Baglad sportparkja.

Gyuricza Ferenc

Lóránt Beáta: – A szabadtéri közművelődési színtér az elmúlt év végére készült el

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A középtávú tervek közt pedig a műemlék harangláb állagmegóvása, a faluház tetőszerkezetének cseréje, valamint a szennyvízkérdés megoldása szerepel prioritásként. Minderről Lóránt Beáta, a 42 lakosú település polgármestere beszélt lapunknak a sportpark átadása kapcsán. Mint mondotta, a 2020-as esztendő a szokottnál is csendesebben telt el Bagladon, s ezt leginkább a pandémiának tudhatják be.

Lóránt Beáta: – A szabadtéri közművelődési színtér az elmúlt év végére készült el
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Azt tapasztaltuk, hogy a koronavírussal kapcsolatos tavaszi hírek hatására megijedtek a falubeliek, bezárkóztak, igyekeztek a személyes kapcsolataikat minimálisra visszaszorítani, ennek köszönhetően Bagladot teljesen elkerülte a járvány, azaz egyetlen fertőzésről sem kaptunk értesítést – magyarázta a polgármester. – A kialakult helyzet az önkormányzatra más jellegű feladatokat rótt, szájmaszkokat vásároltunk a helybéli lakosok részére, s ahol szükség volt rá, gondoskodtunk a bevásárlásról. A rendezvényeink is elmaradtak, vagy más formában tartottuk meg őket. Most azt látom, a helybéliek többségének hiányoznak a személyes kapcsolatok, de még mindig az óvatosság jellemzi a lakosságot – tette hozzá.

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A község önkormányzati vezetője a fejlesztésekről is beszélt. Mint mondotta, ez évben készült el az a szabadtéri közművelődési színtér, amelynek kialakítását az utóbbi évek takarékos gazdálkodásának köszönhetően saját erőből valósította meg a település. A pajtaszínháznak nevezett létesítményhez decemberben kapcsolódó beruházásként járdát és parkolót építettek, ugyancsak saját bevételeik terhére. Év végére a község szabadtéri sportparkja is elkészült.

– A jövőben szeretnénk a Magyar Falu Program kínálta pályázati lehetőségeket hatékonyabban kihasználni – sorolta tovább a polgármester. – Szükség lenne a faluház tetejének felújítására, ezzel középtávú tervként számolunk. Szeretnénk az önkormányzati tulajdonú utak állapotán is javítani, ám miután nincs rajtuk tömegközlekedés, nehéz rá pályázati támogatást szerezni. Az állami tulajdonú utak felújítását is szükségesnek tartanánk, utóbbiak esetében legfeljebb jelezni tudjuk a közútkezelőnek a problémáinkat, egyéb ráhatásunk nincs. Szeretnénk megoldást találni a szennyvízkezelésre, vagy egy már meglévő rendszerhez csatlakoznánk, ez a helyi hálózat mellett másfél kilométer vezetéképítéssel járna, de akár az egyedi szennyvíztisztítók telepítése is megoldás lehet. Ezt szintén középtávú célként jelöltük meg. Az 1865-ben épült harangláb ügyében viszont hamarabb kell lépnünk, a legutóbbi felújításkor újra fazsindelyt kapott a műemlék épület, ennek a festését időszerű lenne megújítani – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában