Sokan kimentek a vízpartokra szilveszterkor és újév napján

2021.01.04. 13:00

A horgászati ágazat 2020 egyik nyertese – Körülnéztünk a zalai horgászvizeknél

A 2020-as esztendő egyik nyertes ágazata a horgászat volt, a MOHOSZ adatai szerint tavaly 135 ezer fővel többen váltották ki engedélyüket az előző évinél, s ezzel Magyarország legnagyobb közösségét alkották a pecások. Megyénkben is rengetegen hódolnak ennek a hobbinak, így az óév utolsó s az új esztendő első napjaiban mi is körülnéztünk a zalai horgászvizeknél.

Gyuricza Ferenc

A csesztregi Tóth József tavaly 130 darab halat fogott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A csesztregi Tóth József december 31-én a napos időjárás miatt érzett késztetést arra, hogy kilátogasson a helyi szabadidőpark tavához. Mint mondta, az elmúlt év legalább száz napját töltötte így, s csak tavaly 130 darab halat fogott.

- Hat éve élek Csesztregen, három éve vagyok a helyi egyesület tagja – mondta a férfi. – Idén szinte csak itt horgásztam, emellett három napot voltunk Püspökmolnáriban, és Bakon fordultam meg néhányszor. Tavaly a legnagyobb halamat, egy 16,6 kilogrammos pontyot Püspökmolnáriban fogtam.

A csesztregi Tóth József tavaly 130 darab halat fogott
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– A csesztregi rekordom pedig egy 9,20 kilós ponty volt, de mellette néhány nyolc kilogramm körüli is akadt – mondta Tóth József. – Számomra az a természetes, hogy vízpart mellett köszönök el az óesztendőtől, és itt nyitom meg az újévet is. Sporthorgász vagyok, aki szinte sosem viszi haza a kifogott halat. Számomra a pecázás az a hobbi, ami kikapcsolódást nyújt. Szeretem a természetet, szívesen fotózom a napfényben megcsillanó víztükröt, a környező tájat, s persze a kifogott halakat is, hogy a közösségi oldalra felrakva a képeket másokat is arra ösztönözzek: jöjjenek ki a vízpartra, mert csodás az idő, jó a levegő, s nincs is jobb, mint ebben a csendes, nyugodt környezetben eltölteni néhány órát.

A söjtöri Dávid Lajos a pusztaszentlászlói tónál
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Zalalövő mellett, a Borostyán-tavon a békés halakra jelenleg horgászati tilalom van, így ott többnyire csak a tóparton sétálókkal futottunk össze. Pusztaszentlászlón viszont egy kisebb társaság múlatta az időt, a horgászszerelékek mellett az asztalra kirakott pogácsák, sörkiflik is azt jelezték, hogy hosszabb ideig maradnak kint a szabadban.

– Családtagok, rokonok, barátok, s persze itt van a fiam is – mutatott körbe a söjtöri Dávid Lajos. – A horgászatban a legjobb, hogy baráti társaságban tudom eltölteni azt a kevés szabadidőt, amit a munka megenged számomra. Tízévnyi kihagyás után, 2020-ban kezdtem el újra horgászni, de most sem voltam túl sokszor, talán húsz alkalommal. Az új évben talán erre is több lehetőségem lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában