a munka megkezdődött

2020.12.28. 10:00

Újrazöldítik Zalaapátit: A tuják már elöregedtek, megbetegedtek

Mintegy 10 ezer tuját vágnak ki a településen a következő hónapokban, helyükre pedig őshonos, a tájba illeszkedő fákat, növényeket ültetnek. A munka már megkezdődött két utcában.

Péter B. Árpád

Két utcában már megkezdődött a fásítás az Agrárminisztérium támogatásával Fotó: Péter B. Árpád

A zalaapáti közterületi tuják több mint két évtized alatt megbetegedtek, „rozsdásak”, csúnyák lettek, és több helyen a közlekedésbiztonságot is veszélyeztetik, hiszen formájuk, alakjuk miatt nem lehet kilátni tőlük, ismertette a helyzetet Vincze Tibor.

- Az elmúlt évek aszályos időjárása ráadásul tovább rongálta ezeket a növényeket – folytatta a polgármester -, így nem várhattunk tovább, az ápolásukba már nem volt érdemes több energiát fektetni, és ez volt a falu többségének is a véleménye, amiről több bejegyzés is tanúskodik a közösségi oldalunkon.

Két utcában már megkezdődött a fásítás az Agrárminisztérium támogatásával Fotó: Péter B. Árpád

A település vezetője elmondta, januárban, februárban az összes tuját kivágják, azt követően pedig utcaszintre lebontva, a közművekhez is igazodva, megtervezik, hová milyen fák, növények kerüljenek.

- Az Agrárminisztérium országfásítási programjában már 30 fát elültettünk két utcában, köszönőlevelemben pedig azt kértem a tárcától, folytassák ezt, mert nemcsak nálunk, hanem máshol is szükség van erre – szögezte le Vincze Tibor. – Önerőből ezt a kisebb települések nem tudják végrehajtani, s mindez a klímavédelem szempontjából is fontos. A polgármester úgy fogalmazott, 2021-ben nem végeznek, nem kerül mindenhová új fa, de néhány év alatt végigérnek a falun, amihez mindenfajta pályázatot, lehetőséget megragadnak.

Kiemelte, most lakossági-társadalmi egyeztetés után választják ki a fajtákat annak érdekében, hogy közmegelégedésre zöldítsék, fásítsák a települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában