Segítségnyújtás

2020.12.10. 07:00

Életet mentő készülékeket adtak át a rászorulóknak Zalaegerszegen

Életet mentő eszközöket vehettek át rászoruló családok szerdán a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Farkas Viktória veszi át a CO-érzékelőt Kósi Zsolttól és Bajsz Andrástól Fotó: Pezzetta Umberto

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársai 11 füstérzékelőt és 5 szén-monoxid-jelző eszközt nyújtottak át a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központnak.

Az intézmény vezetője, Zsolnai Judit érdeklődésünkre elmondta, hogy a megyeszékhelyen és a járásban közel nyolcszáz támogatásra szoruló családdal tartják a kapcsolatot, ami ezernél több gyermeket jelent. Sokan küzdenek anyagi nehézségekkel, számukra adják át az eszközöket, amelyek különösen a fűtési szezonban növeli a biztonságukat. A füstérzékelőket a fűtésre fát használó családoknak juttatják, a CO-jelzőket pedig oda, ahol gázkészüléket használnak. Egyikük volt a zalaegerszegi Farkas Viktória, aki elmondta, hogy több gyermeket nevelnek, és megnyugvást jelent számukra, a készülék felszerelése a lakásukban.

Farkas Viktória veszi át a CO-érzékelőt Kósi Zsolttól és Bajsz Andrástól Fotó: Pezzetta Umberto

Kósi Zsolt a katasztrófavédelem szóvivője arról számolt be, hogy a megyei igazgatóságokhoz 850 füstérzékelő és 400 szén-monoxid-érzékelő került ki az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából, a zalai igazgatóság 32 darab készüléket kapott. Az akció legfontosabb célkitűzése a lakástüzek, valamint a szén-monoxid-mérgezések megelőzése. Ennek érdekében nemcsak figyelemfelhívó kampányokat, előadássorozatokat és képzéseket szerveznek, hanem lehetőségeikhez mérten eszközöket is adnak a családoknak ahhoz, hogy erősíthessék otthonuk biztonságát. Alapvető, hogy fűtési szezonban legyen minden nyitott égésterű gázkészüléket alkalmazó ingatlan elmaradhatatlan kelléke a szén-monoxid-érzékelő, valamint a füstérzékelő készülék. Utóbbival ugyanis jelentősen csökkenthető a lakástüzek kockázata, tette hozzá.

Bajsz András tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő az átadáson hangsúlyozta, a jó minőségű, bevizsgált berendezések hanggal, fénnyel figyelmeztetik a családokat, ha baj történne otthonaikban _ mégpedig hosszú időn 7, illetve 10 éven át. A főfelügyelő azt is elmondta, hogy a CO-érzékelő által mért adatokat a készülék egész élettartamára visszamenőleg ki lehet olvasni, ami vészjelzés után segít a teendők meghatározásában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában