János-napi borszentelés

2020.12.30. 14:00

Áldásban részesültek a botfai borok

A megyeszékhely botfai városrésze elkötelezett hagyományőrzéséről, illetve jó boráról is híres, e kettő ötvözetének köszönhetően pedig a gazdák szilveszterkor és újévkor bátran az ünnepi asztalra tehetik már a boraikat, nem árthatnak meg. Hiszen vasárnap szentmise keretében János-napi áldásban részesült az idei termés.

Fincza Zsuzsa

Furján Gellért plébános áldotta meg a szentmise keretében a botfai gazdák borait. Már gyógyítani is lehet velük Fotó: Fincza Zsuzsa

És nem is akármilyen körülmények között, hiszen karácsonyra ünneplőbe öltözött a településrész több mint 200 éves, Szűz Mária Szent Neve titulust viselő, bájos, barokk stílusú temploma.

Furján Gellért plébános áldotta meg a szentmise keretében a botfai gazdák borait. Már gyógyítani is lehet velük Fotó: Fincza Zsuzsa

A botfaiak templomában Simon Lívia, Nagy Lajosné és Dömötör Józsefné egész kis betlehemi falucskát épített a Kisjézusnak, Lövei Gergő, Löveiné Tóth Mária, Dömötör József és dr. Illyés Zoltán pedig két, mennyezetig érő karácsonyfát állított és díszített fel az oltár két oldalára. És bár a járványveszély, illetve az egészségmegőrzést szolgáló szabályok betartása miatt ezúttal csak szűk körű rendezvényről lehetett szó, azért Bréda Józsefné vezetésével a gyerekek kedves műsort is bemutattak, idén is emelve a szenteste ünnepének fényét.

A 18. század közepéig a karácsony háromnapos ünnep volt, a harmadikon, december 27-én tisztelegtek Szent János evangelista emléke előtt, és ezen a napon szentelték meg a bort. A János-napi boráldás és borivás rituáléját már a 15. századi magyar misekönyvekben is megemlítik. Anno a Jánosok aznap szőlőhegyi mulatságra, pinceszerre hívták meg rokonaikat, barátaikat. A szentelt borral pedig embert és állatot is gyógyítottak, illetve öntöttek belőle a boroshordókba is, hogy megakadályozzák a bor romlását.

Szent János és a bor kapcsolata az apostol Efezusban véghez vitt csodájára vezethető vissza, ahol imádkozott és megáldotta a mérgezett borral teli kelyhet, kiitta, és semmi baja sem történt. Szent Jánost boroskehellyel a kezében is szokták ábrázolni, a kehelyből a mérget szimbolizáló kígyó mászik elő.

Az idén szintén háromnapos ünnep volt a karácsony, János napja ugyanis a Szent Család vasárnapjára esett, így Furján Gellért plébános a családot, az egyházközséget, a várost, az országot egyben tartó szeretettel és felelősséggel kapcsolhatta össze Szent János apostol és evangelista ünnepét. A botfai gazdák – köztük Kovács Zoltán, Dömötör József, Saller László, Mrakovics Miklósné (utóbbi képviselte a zalaegerszegi kertbarát kör összes borosgazdáját is) – az oltár jobb oldalán álló asztalkára egy-egy üveg bort tettek, amelyekre Gellért atya Isten áldását kérte. A szentelt bort egyébként a népgyógyászatban manapság is alkalmazzák – főleg torokfájást kúrálnak vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában