elnökválasztás

2020.11.04. 17:30

Trump vs. Biden – Amerikai helyzetjelentés egy zalai származású lánytól

A 21 éves Frigy Bernadett ugyan a Vas megyei Magyarlakon nőtt fel, de édesanyja zalai származása révén sok időt töltött a zalai Hagyárosböröndön a nagymamájánál. Azonban már több mint egy éve, hogy elhagyta Magyarországot. Au pair munkát szeretett volna vállalni az Amerikai Egyesült Államokban.

Benedek Bálint

Fotó: Frigy Bernadett

Az első évét Dél-Kaliforniában töltötte Los Angeles körzetében, nemrégiben költözött át a keleti partra megkezdve második szezonját Hilton Head Islanden, Dél-Karolinában.

- Egyértelműen kijelenthetem, hogy egy kivételes élmény első kézből megtapasztalni egy elnökválasztási év eseményeit, megfűszerezve mindazzal, ami a 2020-as év számlájára írható – mesélte e-mailben eljuttatott levelében Bernadett. – Nagyon sok itteni ismerősöm, nem amerikai állampolgár. Ezért általában egy vállrándítással nyilatkoznak, mondván, nem az én országom, nem az én elnököm, nincs hatással rám, hisz szavazni se tudok.

Fotó: Frigy Bernadett

A fiatal lány viszont ezzel nem ért egyet. Az USA szuperhatalom lévén nagyon is sok mindent befolyásol, így a vezetőjének a személye senkinek se mindegy a világban.

Fotó: Frigy Bernadett

- A hangosan liberális Kaliforniából a végletekig konzervatív Dél-Karolinába költöztem – folytatta. – Egyértelműen más perspektívába helyezett bizonyos dolgokat a politikával és az ország diverzitásával kapcsolatban. Az minden kétség nélkül kijelenthető, hogy a fiatalok többsége liberális, ezért is a nagyvárosok majdnemhogy mindenhol kékek, vagyis demokraták, a belvárosokban sétálva ez jellemzően érezhető. A kampányolás egész évben megfigyelhető volt, amerikai módra sok háznál látható egy-egy, vagy extrémebb esetekben akár több, Trump vagy Biden zászló, tábla, vagy éppen transzparens. Az elmúlt hónapok alatt láttam republikánus hajóversenyt, autóból dudálós felvonulást illetve a választási napon egy emberes, hatalmas zászlóval futást dudálással buzdítva vagy erkélyekről tapsolva. Ezek a megmozdulások már-már a mindennapjaink természetes részét képezték. Amint bekapcsoltam a televíziót, vagy felléptem az internetre, minden reklám a voksolásról szólt, a médiában másról se lehetett hallani.

Fotó: Frigy Bernadett

Hozzátette: a hivatalos választási napot megelőző 1-2 napban a belvárosok üzlet tulajdonosai, jobb félni mint megijedni alapon és a black lives matter zavargások történései után jogosan félve elbarikádozták a boltjaik ablakaikat. Már természetes, hogy a rendfenntartó erők jelenléte is megsokszorozodott mindenhol, mindenki arról beszél, hogy elszabadul a pokol az utcákon az eredménytől függetlenül. Egy biztos, ez egy hatalmas és minden téren színes ország, ahol bármi megtörténhet.

Kapcsolódó cikk:

https://www.zaol.hu/orszag-vilag/biden-tobb-allamban-atvette-a-vezetest-trump-csalast-emleget-4650994/

https://www.zaol.hu/orszag-vilag/jol-all-trump-a-gyozelmet-biztosito-billego-allamokban-4648708/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában