búcsú a jó időtől

2020.11.10. 15:00

Eljött a gumiabroncsok cseréjének ideje!

Az előttünk álló napokban már nem számíthatunk túlzottan meleg időjárásra, a reggeli fagyok miatt nem lehet tovább halogatni a téli gumik felszerelését a járművekre.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto

A közlekedésbiztonsággal foglalkozók minden évben hangsúlyozzák: ha az átlaghőmérséklet 7 Celsius-fok alá süllyed, és ez tartósnak mutatkozik, akkor mindenképpen ajánlott a csere. Különösen azok számára, akik rendszerint hajnalban indulnak útnak, és késő este is használják járművüket.

Fotó: Pezzetta Umberto

A téligumi-abroncsok összetételük miatt hidegben is megőrzik rugalmasságukat, tapadóképességüket. A futófelületük kialakítása is más a nyárihoz képest, mert a mély barázdák és kapaszkodóblokkok, lamellák javítják a tapadást, a jármű úttartását. Bár a jogszabályok 1,6 milliméteres minimális profilmélységet írnak elő személyautó esetében, a szakemberek szerint a téli gumik már 4 milliméteres profilmélység alatt kopottnak számítanak, a nyáriaknál pedig 2,5-2 mm alatti profillal nem ajánlott közlekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában