Lut(h)erem

2020.10.04. 14:43

Közösségi tér a fiatal evangélikusoknak Zalaegerszegen

Új közösségi térrel gazdagodtak a megyeszékhelyi evangélikusok. Vasárnap adták át a Zárda utcai parókia alagsori részében kialakított Lut(h)erem nevű közösségi helyiséget.

Arany Gábor

A Lut(h)teremben: dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő (balról), Simon Zoltán, Balaicz Zoltán, Zsugyel Kornél, Smidéliusz Zoltán nyugalmazott esperes, Szemerei János

Fotó: Katona Tibor

Az avatás előtti percekben Zsugyel Kornél lelkész érdeklődésünkre arról szólt, hogy az evangélikus közösség bővülő számú csoportjai számára kívántak megfelelő körülményeket biztosítani. A Lu(th)erem elsősorban a fiatalokat szolgálja majd, a felső szint pedig az időseké lesz.

A Lut(h)teremben: dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselő (balról), Simon Zoltán, Balaicz Zoltán, Zsugyel Kornél, Smidéliusz Zoltán nyugalmazott esperes, Szemerei János
Fotó: Katona Tibor

A templomi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét, szavaihoz a 126. zsoltárt választotta alapnak.

A prédikációt követően az önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester mondott köszönetet az evangélikus közösség városépítő munkálkodásáért. Ebbe illeszkedik a Lut(h)erem, ami a fiatalokat, tehát a jövőt szolgálja, és ennél nincsen fontosabb, tette hozzá. A beruházásról Kiss Bódog Zoltán, a gyülekezet felügyelője számolt be. Szavaiból kitűnt, hogy az ifjúságot szolgáló terem kialakítására egymillió forintot szántak pályázati támogatásból. A munkálatok előtti felmérésekor azonban kiderült, a Zárda utcai épület állaga komoly beavatkozást igényel. Ennek költsége azonban a rendelkezésre álló pénzt többszörösét érte el. A fedezet előteremtésében segítségükre volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, egyházi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter, akinek közbenjárásával négymillió forint kormányzati támogatást kapott beruházás. Ezt egészítette ki a városi önkormányzat 700 ezer forinttal, míg az egyházkerület további félmillió forintot adott. Ily módon az elodázhatatlan épületszigetelés megvalósulhatott, a terem is elkészülhetett. A közel egy évig tartó munkálatok Simon Zoltán, a gyülekezet műszaki gondnokának szervezésében zajlottak le, rendkívül méltányos áron és emellett kiemelkedő minőségben, ahogy ezt Kiss Bódog Zoltán megfogalmazta.

Az istentiszteletet követően a háromszáz lelket számláló evangélikus közösség számára a Lut(h)erem kulcsait Zsugyel Kornél vette át Simon Zoltántól, majd pedig Szemerei János áldotta meg a termet, amit hívek birtokba is vettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában