Feladatok a levegőből

2020.10.12. 11:30

Először tartottak repülős honvédelmi sportnapot iskolásoknak Becsehelyen és Nagykanizsán

A Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen két helyszínen rendezte meg általános iskolás csapatok részvételével az első repülős honvédelmi napot.

Benedek Bálint

Képünkön az egyik autogyro repülőnél Sebestyén Zoltán fertőszentmiklósi pilóta (balról) készíti fel első utasát, a tótszerdahelyi Zrínyi-iskola 7. osztályos tanulóját, Lang Ármint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A becsehelyi repülőtér hangárjában tartott megnyitón a szervező Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület tagja, Ferinc Vince köszöntötte a vendégeket. Elmondta: az esemény a Honvédelmi Sportszövetség hathatós támogatásával valósult meg, s külön öröm, hogy a jelenlegi járványhelyzet ellenére a környék általános iskolásai szerepelhetnek a szabadtéri eseményen. Az pedig csak hab a tortán, hogy a hat iskolából hét egység nevezett, őket kanizsai, keszthelyi és fertőszentmiklósi pilóták repítették a magasba.

Képünkön az egyik autogyro repülőnél Sebestyén Zoltán fertőszentmiklósi pilóta (balról) készíti fel első utasát, a tótszerdahelyi Zrínyi-iskola 7. osztályos tanulóját, Lang Ármint
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Dr. Borbély Attila, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke kiemelte: ez az első alkalom, hogy a sportrepülő egyesület pályázaton 1,6 millió forint támogatásban részesülhetett. Azzal, hogy beléptek a szervezetükbe, óriási, 230 ezer fős család tagjai lettek. Ez is azt mutatja: erősödik a hazafias érzés, a honvédelmi nevelés és képzés az országban. Miután kormányprogrammá emelkedett, úgy gondolják, minden lehetőséget megragadnak, hogy például a honvédelemhez közel álló repülést népszerűsítsék.

Németh Géza, Becsehely polgármestere örült, hogy Nagykanizsával közösen szervezhettek programot a fiataloknak. Szerinte az ötletgazda, Ferinc Vince elképzelései mindig sikerre vannak ítélve, ezért maximálisan támogatta ezt is. Hasonlóképpen gondolkozott Cserti Tibor, a Nagykanizsai Sportrepülő Egyesület elnöke is, hozzátéve: örülne, ha az átélt élmények hatására többen maradnának a sportág mellett. S ezzel együtt a honvédség köteléke ugyancsak vonzó lehet a diákok számára.

Ferinc Vince szervező az egyik autogyro ultrakönnyű repülőt mutatja Cseresnyés Péter államtitkárnak Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere szerint felülről a világ valósággal kinyílik, talán aki felülről szemléli hazáját, az jobban is értékeli eztán a zalai dombok szépségét.

Cseresnyés Péter államtitkár megnyitójában hozzátette: a program célja, hogy megszerettesse a fiatalokkal a sportágat és ezen keresztül betekintést engedjen a honvédség munkájába. Eljön az idő, amikor Nagykanizsa a honvédelmi nevelés központja lesz, ezért folytatni kell ezt a sorozatot is.

A 7–8. osztályos, repülés iránt érdeklődő diákok ultrakönnyű repülők navigátori ülésében helyet foglalva emelkedtek a levegőbe a kiskanizsai repülőtéren, hogy homok­zsákkal célba dobjanak és airsoft fegyverrel célba lőjenek. Eredmények: 1. Tótszerdahely II. (Tóth Ákos, Krimmel Ármin, Krimmel Léna, Babóczki Máté), 2. Borsfa (Feitli Botond, Tánczos Mátyás, Kovács Bálint, Bertalan Boglárka), 3. Batthyány-gimnázium (Németh Milán, Nagy Barnabás, Pető Boldizsár, Hajder László Soma).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában