Kerékpárral a fővárosba

2020.10.21. 11:51

Az 56-os hősök lelkületét viszik hírül a kanizsai Thúry Vitézlő Oskolások

A Thúry Vitézlő Oskola lelkes csapatából idén is többen indultak szerdán útnak a fővárosba régi kerékpárokon, korhű ruházatban. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt tisztelegnek a rendhagyó túra jóvoltából is.

Szabó Zsófia

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Már második alkalommal kelt útra a hagyománytisztelő-és ápoló, elismert kanizsai közösség, hogy több, mint kétszáz kilométer kerékpározás után, a nemzeti ünnep napjára, Budapestre, a Kossuth térre érkezzen az ünnepélyes zászlófelvonásra. Csinadratta és mindenféle könnyítés nélkül, egyszerű, öreg kerékpárokon és régi viseletekben teszik meg a nagy utat. A kanizsai start előtt Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője elmondta: a túra ötletét még tavaly az adta, 1956 méltó módon történő megélésének lehetőségét szerették volna közösségen belül megteremteni.

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

-Nem csak azokról az emberekről van szó 56-ra történő emlékezés esetén, akik életüket áldozták a szabadságért, vagy, akik elmentek a hazából és tisztességgel helytálltak a nyugati világban. Azok az emberek is fontosak, akik itt maradtak, minket felneveltek egy nehéz időszak alatt. Nem mindenkinek volt ez rózsás időszak. Édesanyám esetében sem, aki két testvérével maradt, nagypapám nélkül, aki Kanadába ment. Előttük s minden, hasonló érzéseket átélt ember előtt is tisztelgünk a túra révén – fogalmazott Vörös András.

A hétfős csapat szerda reggel indult útnak Budapestre. 240 kilométert tesznek meg péntekig, két pihenővel, Siófokon és Érden. Nem csak öltözékében vagy a biciklik révén volt korhű a csoport. Nemzetőr karszalagokkal, replika PPS dobtáras géppisztolyokkal is, ami 56 ikonikus fegyvere volt.

-Az volt a vágyunk már tavaly is, hogy Nagykanizsa zászlóval és lyukas zászlóval ott legyünk pénteken 9 órára Budapesten. Tavaly mindez sikerült, remélem, idén is így lesz. Nagy örömünk, hogy több iskolás korú fiatal is velünk tart. Mivel, ha ezek a diákok később aktív, cselekvő korba lépnek, motiválni fogja őket, kiváló alapként az ilyen közösségi program, hogy teremtsenek maradandó dolgokat a magyar értékek mentén – mondta Vörös András. Ahogy azt is: a tavalyi útjuk során is sok szeretetet kaptak még idegen emberektől is. Tervük, hogy jövőre más településen élő embereket is bevonjanak az értékteremtő programjukba.

A csoportot Balogh László polgármester is elkísérte az indulás során, a város több pontján, a Kanizsa határát jelző tábláig. A városvezető elmondta: a „kanizsai fiúk” egy létező, jelentős, szimbolikus dologba kapaszkodnak a túra révén. Tisztelet illeti a Thúry Vitézlő Oskolát azért, hogy így is megemlékeznek 56-ról és annak hőseiről, akik példát mutatnak.

-Az ötvenhatosok még itt vannak, köztünk élnek és tanulhatunk tőlük, mint Vitéz Nagy Ottó nemzetőrtől és Födő-Vargek Lajostól, aki Budapesten vett részt a harcokban annak idején. Előttük is tisztelgünk és minden ötvenhatos előtt, akik világraszóló példát mutattak. Ötvenhat mindannyiunké volt – jelezte Balogh László polgármester. Hozzátéve: 1956-ot nem felejtik el soha a magyar emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában