Bajban közel a segítség

2020.10.20. 07:00

A védekezés mozzanatait gyakorolták Cserszegtomajon

Minősítő gyakorlaton vett részt a település önkéntes mentőcsoportja. Az egység valós munkát végzett, a nagyközség egyik legfontosabb átereszét, csatornaszakaszát tisztította ki.

Péter B. Árpád

A cserszegtomaji gyakorlat során valós munkát végzett el a helyi önkéntes mentőcsoport

Fotó: Péter B. Árpád

Szombaton reggel előbb elméleti képzést tartottak a katasztrófavédelem szakemberei, majd a résztvevők a Sümegi út mellett lévő hídhoz mentek, ahol egy munkagép és lapátok segítségével hozzáláttak a felhalmozódott hordalék eltakarításához.

A gyakorlatot Laczikó Károly, a megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság keszthelyi kirendeltségvezetője felügyelte, minősítette. Elmondta: önkéntes mentőcsoportok az állampolgárok öngondoskodása jegyében alakultak országszerte, és szélsőséges időjárási körülmények esetén képesek a gyors helyi beavatkozásra.

- Előfordulhat, hogy a katasztrófavédelem egységeinek egy időben 10-15 helyen kellene dolgozniuk, ilyenkor kerülnek előtérbe az önkéntes csoportok, amelyek a gyakorlatokon elsajátított módszertan szerint hozzálátnak például a csatornákban, átereszeknél felhalmozódott hordalék kitisztításához – fogalmazott az ezredes.

A cserszegtomaji gyakorlat során valós munkát végzett el a helyi önkéntes mentőcsoport
Fotó: Péter B. Árpád

Laczikó Károly arról is beszélt: heves vagy tartós esőzés esetén gyakran előfordul, hogy egy-egy település magasabban fekvő részeiről az alacsonyabb területekre jelentős mennyiségű hordalékot visz a víz. Ilyenkor nem a csatornában, hanem az utakon, utcákon hömpölyög a víz, megrongálva, akár elmosva azokat. Ekkor jelentenek segítséget, gyors megoldást az önkéntes mentőcsoportok, amelyeknek ötévente katasztrófavédelmi minősítő gyakorlaton kell részt venniük tevékenységük folytatásához.

Elekes István, Cserszegtomaj polgármestere emlékeztetett: a nagyközségben 2018-ban volt legutóbb igazán kritikus a helyzet, amikor egy hatalmas felhőszakadás elmosta az utak egy részét. Megjegyezte, most azért választották a reptér melletti átereszt a munka helyszínéül, mert ott jelentős mennyiségű víz folyik le a közeli patakba, még Rezi felől is, így ez stratégiai jelentőségű pont a védekezésben.

A gyakorlatban mintegy harmincan vettek részt, ki lapáttal a kézben, ki pedig megfigyelőként. Utóbbiak éles helyzetben a koordinációban, munkaszervezésben vesznek részt, hiszen olyankor akár 2-300 embert is irányítani kell.

Cserszegtomajon öt jelentősebb csapadékvíz-elvezető árok fut, és előfordulhat, hogy egyszerre több helyen is kell kárelhárítást végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában