A fafaragók ajándéka

2020.09.11. 15:00

Göcseji kapu és tizenegy pad került a Kárpát-medencei sírjelparkba

A napokban a hatodik országos fafaragó tábornak adott otthont a gébárti Kézművesek Háza.

Arany Horváth Zsuzsa

A fafaragó tábor alkotói az általuk készített göcseji kapuban

Fotó: Katona Tibor

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület (ZMNE) nyertes EFOP-pályázata révén 17 népi iparművész (Békés, Vas és Zala megye képviselői) kapta feladatul, hogy a Kárpát-medencei sírjelpark elé göcseji kaput és köréje padokat faragjon. Az elkészült tárgyakat tegnap házi ünnepség keretében adták át.

A fafaragó tábor alkotói az általuk készített göcseji kapuban
Fotó: Katona Tibor

Skrabut Éva, a ZMNE elnöke köszönte meg a zalai kötődésű népi motívumokat, kétoldalt felkelő és lenyugvó napot megjelenítő kaput és a 11 padot. Nagy Béla, a tábor vezetője elmondta, zalai erdő nevelte a 80 éves tölgyfát, amiből a kapu készült. A szabadtéri tárgyakat a fa eredeti szépségét meghagyó páccal konzerválták.

A gébárti fafaragó tábort az elmúlt három évhez hasonlóan a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatta, ezenkívül a Magyar Művészeti Akadémia is hozzájárul a munkához, mely az elmúlt hat évben is segítette a program megvalósulását, valamint a fejfák elkészítését. Idén katalógus készül az emlékparkról Horváth M. Zoltán képzőművész közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában