életre szóló élmények

2020.08.08. 14:00

Sógyurma, üvegmandala, kavicsfestés és tündérhinta – Ilyen volt a kézművestábor Zalaboldogfán

Hetedik alkalommal adott helyet gyerekeknek szóló kézműves tábornak a zalaboldogfai másfél hektáros mesebeli kert.

Arany Horváth Zsuzsa

A táborozók csapata néhány elkészült alkotással Fotó: Pezzetta Umberto

Csiszár-Kalmár Annamária ve­zetésével mandala- és kézműves táborban alkothattak két turnusban a 6-12 év közötti gyerekek, aki megtapasztalhatták a szabad játék örömét, kiaknázhatták a falusi porta adta lehetőségeket. Idén több mint 50 zalaegerszegi és környékbeli gyerek, közük számos visszajáró számára jelentett felszabadult csatangolást a családias hangulatú tábor, amelyben a sógyurma, a kavicsfestés, a tündérhinta, a fakorong- és üvegmandala-festés, a gyapjúfigura és a saját egyedi ládika díszítése mellett terménymandalák készítésére nyílt mód. A nappali tábor lakói maguk gyűjtik össze a természetes alapanyagokat az alkotásokhoz, amelyeket a szülők alkalmi tárlaton csodálhatnak meg. Idén Győrből és Németországból a nagyszülőkhöz hazalátogató gyerekek is csatlakoztak a zalaiakhoz.

A táborozók csapata néhány elkészült alkotással Fotó: Pezzetta Umberto

– Nem nagyon akarnak délutánonként hazamenni, így az értük jövő szülők is eltöltenek együtt egy kis időt nálunk mindennap, kikapcsolódva a napi munkából – mondta Annamária, aki idén a speciális, szinte személyre szabott mesélés újdonságával is szolgált, hiszen elvégezte Szentkúti Márta meseterapeuta meseterápia-képzését. Mese minden élethelyzetre adódik, segítve a megküzdő- és cselekvőképességet.

 

– Az idei csapat nagyon impulzív, élénk, aktív, de a saját, a természethez közeli manómeséim lehetőséget adnak a lecsendesedésre, a végén pedig mindenki kap egy életmesét, amit a képzeletbeli tarisznyájában hazavihet – avatott a táborélet titkaiba Annamária, akiben a mandalafestés egyik avatott zalai képviselőjét is tisztelhetjük. Őt egyébként középiskolás önkéntesek is segítik, akik az érettségihez szükséges kötelező közszolgálati tevékenység keretében vehetnek részt a tábor életében. A megszerzett pontok után is maradtak, ami azt jelenti, hogy ők is jól érzik magukat. Akad köztük, aki maga is táborlakó volt évekkel ezelőtt.

Az idei táborban két tematikus délutánt is tartottak, Págyi Zsóka keramikus agyagozásórákat, Nikicser Bernadett pedig nemezelő műhelynapot tartott. Erre a szülők, testvérek, nagyszülők is hivatalosak voltak.

A játékok közül a számháború, a búvóhelygyártás mellett a vasútállomás fából készült makettjének építése volt a legnépszerűbb. Ez az a tábor, ami teljes egészében „kütyümentes”, se telefon, se számítógép, se tévé.

– Eszükbe se jut, látod, annyi a saját fantáziát mozgató játszanivalójuk – nézett körbe a csicsergő csapaton a táborvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában