egy kis eszmecsere

2020.08.13. 16:04

Polgármesterek tapasztalatcseréje Felsőrajkon

Találkozóra és tapasztalatcserére invitálta csütörtökön négy zalai község polgármesterét Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Szabó Zsófia

Fotó: Szabó Zsófia

Hogyan lehet hatékonyan működtetni egy települést? Miként lehet jobbá tenni a községben élő emberek mindennapjait? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptak a dél-zalai faluban a találkozó résztvevői, Csatár, Sárhida, Felsőrajk és Hagyárosbörönd polgármesterei. A program ötletgazdája, főszervezője Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos jelezte: nem az oktatás volt az összejövetel célja, hanem a tapasztalatcsere.

Fotó: Szabó Zsófia

- Jómagam húsz évig voltam polgármester Felsőrajkon, így a faluvezetéssel járó tapasztalataimat szívesen megosztom a települések első embereivel. A nap során megnéztük a közös önkormányzati hivatalt, az iskolát, az óvodát, a háziorvosi-és a védőnői szolgálatot, annak kapcsán is, hogy a vendégek lássák azt, milyen módon, hogyan fejlesztettük Felsőrajkot. Ennek tükrében arról is beszélgettünk, hogy a polgármester asszonyok miként dolgoznak a fejlesztések terén a saját községükben – összegezte Vigh László, aki hangsúlyozta: a községek modernizálásának kulcsa a folyamatos tanulás, a nyitottság, a kihívások teljesítése. Azért szükséges e teendőknek eleget tenni a politikus szerint, mert fontos, hogy a községekben élő emberek jól érezzék magukat a lakóhelyükön.

– Mindannyian kezdő, első ciklusukat töltő polgármesterek vagyunk. Emiatt is fontos, hogy Felsőrajk példája alapján lássuk, honnan hova lehet eljutni a fejlesztések terén, s e tudnivalókat mi is kamatoztathassuk a saját községünkben – ezt a találkozó egyik résztvevője, Zsálek- Nagy Marianna, Sárhida polgármestere mondta. Kiemelte: a felgyorsult világban a falvak korszerűsítésének, modernizálásának egyik alappillére, hogy a különböző generációk összetartva, közösségben éljenek. A polgármesterekre hárul a koherencia megvalósítása, amennyiben ez sikerül, akkor az ott élők tudnak és akarnak is tenni a településükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában