hamarosan útra kelnek?

2020.08.27. 13:00

Különleges pihenőhelyet választott magának egy gólyacsalád Kehidakustányon

Egyelőre a fehér gólyák még kivárnak, de hamarosan mindannyian útra kelnek.

Benedek Bálint

Fotó: Pozvég Gábor

A hétvégére ugyan hőséget ígérnek a meteorológusok, de ha hihetünk az időjárás előrejelzésnek, a jövő héten betör a hideg levegő, s legalább 10 Celsius fokot zuhan a hőmérséklet.

Fotó: Pozvég Gábor

Az egyik párás reggelen a kehidakustányi Pozvég Gábort érdekes látvány fogadta: az autóján pihent meg három gólya. A szárnyas család érkezése először ámulatba ejtette a férfit, viszont, amit maguk után hagytak annak már nem örült annyira. Az állatok nagy mennyiségű ürüléke valósággal beterítette az autó tetejét, megrongálva a fényezést.

Az interneten fellelhető információk szerint a fehér gólya (Ciconia ciconia) 100-115 centiméter magas, 155-215 centiméter szárnyfesztávolságú gázlómadár. Tollazata fehér, evezőtollai feketék, lába és csőre piros. A fiatal madarak csőre fekete, néhány hónapos korukban válik hasonlóvá az öregekéhez. A kifejlett hímek testtömege 2,9-4,4 kilogramm (átlagosan 3,6 kilogramm), a tojóké 2,7-4,0 kilogramm (átlagosan 3,3 kilogramm). Ujjaik tövén kis úszóhártya van. Költés után a madarak csapatokba verődnek. A vonulást a fiatalok kezdik meg, néhány tapasztalt madár vezetésével augusztus második felében. Az öregek egy-két héttel később indulnak el Afrika felé. Az egyedek nagy része augusztus folyamán elvonul Magyarország területéről, de szeptemberben is megfigyelhetők kisebb vonuló csapatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában