Szívébe zárta Hévíz

2020.07.25. 07:00

Platina oklevelet vehetett át Vértesaljai Antalné

Platina oklevelet vett át Vértesaljai Antalné abból az alkalomból, hogy 75 évvel ezelőtt kapta meg pedagógus oklevelét. Mint elhangzott: a város a szívébe zárta őt.

Péter B. Árpád

Az oklevelet Vértesaljai Antalné Fisli Istvántól vette át

Fotó: ZH

Fisli István, az emberi erőforrások bizottságának elnöke felidézte, a városszerte népszerű és közismert tanító, a helyi díszítőművészeti szakkör vezetője 1945. július 9-én kapta kézhez diplomáját a budapesti II. ker. Állami Népiskola Tanítónőképző Intézetében, s évtizedeken átívelő munkássága során nemzedékeket nevelt fel, emellett foglalkozott népműveléssel és gyermek néptánccsoportot vezetett Zalaváron, majd Hévízen.

Az oklevelet Vértesaljai Antalné Fisli Istvántól vette át
Fotó: ZH

A képviselő úgy folytatta, Vértesaljai Antalné 1968-ban alapító tagja volt a díszítőművészeti szakkörnek, amely arra törekedett, tagjai csak tiszta forrásból merítsenek, őrizve a néphagyományt, a tagok pedig ezt adták tovább a fiatalabb generációknak.

A pedagógus a csoport vezetőjeként, négy évtizedes kiemelkedő, közösségformáló munkásságáért Pro Urbe díjat vehetett át, birtokosa a Magyar Örökség díjnak, illetve Hévíz nemrégiben díszpolgárai sorába emelte.

– Feladatait, vállalásait úgy teljesítette, hogy közben családanyaként is tiszteletre méltó példaként állhat előttünk, hiszen nyolc gyermeket nevelt fel – folytatta a kitüntetett méltatását Fisli István. – Én ezt az oklevelet elsősorban nem a „hivatalos” Vértesaljai Antalnénak szeretném átgyújtani, hanem annak a Mária néninek, akit a Gondviselés küldött közénk egyszerű lámpásnak, hogy világítson, példát mutasson számunkra, több nemzedéken keresztül. Őt nem kötelességtudatból tiszteljük, nem azért, mert 75 éve diplomát szerzett, hanem – önmagáért: szerény, szeretetteljes lényéért, önzetlen szolgálatáért, a tanítványok iránti odaadásáért.

„Mária néni a mi nagybetűs tanítónőnk”, aki megmaradt hitében a nehéz időszakokban is, személyes példájával pedig megmutatta, hogy a szeretet nélkülözhetetlen kapocs mindannyiunk életében, mert igazából ez az élet, szögezte le a bizottsági elnök az oklevél átadásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában