21 nyertes szlovéniai magyar vagy magyar kötődéssel is bíró szervezet neve szerepel

2020.07.28. 09:00

Muravidéki szervezeteknek is jutott a pályázati támogatásból

Közel 35 millió forint értékben fordíthatnak magyar állami támogatást közösségi programjaik és fejlesztési céljaik megvalósítására a szlovéniai magyar közösségek. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által minap nyilvánosságra hozott döntési listán 21 nyertes szlovéniai magyar vagy magyar kötődéssel is bíró szervezet neve szerepel.

Gyuricza Ferenc

A muravidéki hagyományőrző tevékenységek közül a népi hímzés az egyik legjelentősebb. Képünkön a göntérháziak egy korábbi kiállítása Fotó: ZH Archívum

A Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések támogatására még 2019 decemberében hirdettek meg négy különálló pályázatot, melyek révén összesen 2,2 milliárd forintot osztott ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága. A délnyugati szomszédos országban működő magyar szervezetek „A magyar kultúráért és oktatásért” nevű alprojektre jelentkezhettek.

A muravidéki hagyományőrző tevékenységek közül a népi hímzés
az egyik legjelentősebb. Képünkön a göntérháziak egy korábbi kiállítása
Fotó: ZH Archívum

A 21 szlovéniai nyertes közül a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet volt a legsikeresebb, hiszen kulturális, oktatási és sport célú programjaik megvalósítására összesen 4,6 millió forintot fordíthatnak. Alig maradnak el ettől az összegtől a lendvai, a dobronaki és a salovci magyar nemzeti önkormányzati közösségek pályázatai, az említett szervezetek ugyanis egyenként 4,25 millió forintos támogatást kapnak. A lendvaiak magyarságerősítő és tudatépítő programjaikra, a dobronakiak néprajzi projektjeikre, míg a salovciak egy domonkosfai néprajzi állandó kiállítás létesítésére költhetik az elnyert összeget. A dobronaki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ezenfelül további 500 ezer forintot nyert a műkedvelő élet fellendítésére. A hosszúfalusi helyi közösség egy komplex rendezvénysorozatra 2,5 milliót, a kapcai a helyi művelődési otthon színpadának felújítására 1,1 milliót kap. A művelődési egyesületek közül a hármasmalmi szintén beruházásokra egymillió, a göntérházi hagyományőrző nap megrendezésére ugyancsak egymillió, a gyertyánosi egy műhelymunkával egybekötött hímzőkiállításra 500 ezer, míg a völgyifalusi egy kulturális program megszervezésére ugyancsak 500 ezer forint támogatásban részesül, de Zsitkóc (1,6 millió), Hodos (egymillió), Szentlászló (500 ezer) is a kedvezményezettek közt szerepel.

Hit, összefogás és megbecsülés elnevezésű programjának megvalósításához a lendvai plébánia 2,1 millió forintot igényelt sikeresen, nemzetiségi programjai megvalósítására 1,25 milliót kap a Galéria és Múzeum, s ugyanennyit fordíthat színház- és olvasásnépszerűsítő, illetve közönségnevelési programjaira a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ is. Könyvtári állományának bővítésére kettő kéttannyelvű általános iskola, a lendvai 1. számú, illetve a dobronaki pályázott sikeresen, mindkettő 700-700 ezer forintot kap, a ljubljanai József Attila Magyar Kultúregyesület éves programjaira pedig 750 ezer forintot költhet. A nyertes pályázók közt volt a lendvai Vita kamarakórust működtető egyesület is, munkájukat 500 ezer forinttal segíti a magyar állam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában