Több nagytestű példányt sikerült „begyűjteni”

2020.07.29. 07:00

A Csónakázó-tónál is menteni kellett a halakat

Habár a Csónakázó-tó gátja szerencsére bírta az elmúlt napok extrém vízterhelését, a halakat itt is menteni kellett.

Horváth-Balogh Attila

Merítőhálókkal szedték össze az „elkalandozott” pikkelyeseket Fotó: ZH Archívum

Az akcióra azért volt szükség, mert az esőzések következtében a tó vízszintje az üzemi szintet kritikus mértékben meghaladta, s ennek következtében a zsilipen és az úgynevezett árapasztó műtárgyon halak buktak át, majd kerültek a kifolyóba.

Mint azt Szépligeti Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület elnöke elmondta: Németh László, a tavat kezelő Vasutas Horgászegyesület elnöke kereste meg telefonon, és kérte a segítségüket.

Merítőhálókkal szedték össze az „elkalandozott” pikkelyeseket Fotó: ZH Archívum

– Felhívásomra az egyesületek mozgósították az elérhető aktív tagságot, akik – mi­után vasráccsal leválasztottak egy 150 méteres szakaszt a kifolyóból – merítőhálókkal igyekeztek minél több halat visszarakni a tóba – magyarázta Szépligeti Ferenc. – Fáradságos munkájuk sajnos, csak részben volt sikeres, mert ezt megelőzően már kerültek ki halak a tóból, de így is több nagytestű pikkelyest sikerült visszavinniük az élőhelyére. Anélkül, hogy bárkit kiemelnék, itt is szeretném megköszönni a horgásztársadalom nevében az akcióban részt vevők munkáját – azt gondolom, a kezdeményezés pozitív mondanivalója az, hogy ha baj van, a nézeteltérések ellenére is egységes a nagykanizsai horgásztársadalom. S végül, de nem utolsósorban: talán annak örülhetünk a legjobban, hogy az óriási vízmennyiség nem okozott olyan katasztrófát, mint amilyen bekövetkezett Galambokon, Liszón,vagy Miháldon. A város tava megmaradt, az esetlegesen elvesztett halak pedig telepítéssel pótolhatók – mondta Szépligeti Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában