némileg kitolódik a levendula virágzásának időszaka

2020.06.16. 12:00

Turistacsalogató ültetvény Márokföldön

Az esős időjárásnak köszönhetően némileg kitolódik a levendula virágzásának időszaka, így akár még július első felében is lehet majd szüretelni a kellemes illatú, lilás színű gyógynövényből.

Gyuricza Ferenc

Márokföldön 2015-ben alakítottak ki egy hatezer négyzetméteres önkormányzati ültetvényt. A mintegy ötvenlakosú település volt az első a térségben, amely a turisztikai kínálatát levendulaültetvénnyel gyarapította. Szabó István polgármester azt mondja, az ötlet bevált, hiszen 2016 nyara óta minden évben folyamatosan érkeznek olyan vendégek a községbe, akik kifejezetten a levendula, illetve az önkormányzat „szedd magad” akciója miatt látogatnak el Márokföldre. Az idegenforgalmi fejlesztés életképességét mindemellett az is jelzi, hogy azóta – éppen a márokföldi minta alapján – további környező településeken is létesítettek hasonló ültetvényt.

– A fő célunk az volt, hogy a turisztikai kínálatunkat, valamint azt az újdonságérzést, amit Márokföld nyújtani tud, egy újabb attrakcióval egészítsük ki – magyarázta a polgármester. – Jelenleg a növény elsődleges hasznosítása történik, ennél nagyobb bevételre akkor tudna az önkormányzat szert tenni belőle, ha a feldolgozást is mi vehetnénk a kezünkbe. Ez egyelőre még várat magára, de panaszra így sincs okunk. Néhány napja már teljes pompájában virágzik a növény, s folyamatosan érkeznek érdeklődők.

Szabó István azt is mondja, idén változtattak a szabályokon, a levendulakert látogatóinak igényeihez igazodva nagyobb mennyiségű, kétmaroknyi virág szedését engedélyezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában