Koronavírus Zalában

2020.05.04. 07:00

Speciális fertőtlenítőberendezés a Dél hercegnője társasházban

Nemcsak az intézmények, a családok, a társasházi lakóközösségek is törekszenek a legnagyobb egészségügyi biztonságra, a koronavírus-világjárvány okozta kockázatokat mindenki szeretné a lehető legkisebbre csökkenteni.

Arany Horváth Zsuzsa

Így járt el néhány napja az egyik zalaegerszegi társasház, amely a városban való elhelyezkedése okán a Dél hercegnője elnevezést viseli. Matyéka Istvántól, a társasház egyik képviselőjétől értesültünk arról, hogy három speciális fertőtlenítőberendezést is beszerzett a lakóközösség: a főbejárat, a hulladéklerakók környéke és a garázsszint is rendelkezik kézfertőtlenítővel.

A Budapesten keresztül Németországból érkezett, korábban demonstrációs célokat szolgáló eszközök a 4000 négyzetméteres épületben a friss tapasztalatok szerint jó szolgálatot teljesítenek. A ház összesen 1000 négyzetméteres közös térrel rendelkezik, ezért is tartották fontosnak az ott lakók, hogy a belépés után rendelkezésre álljon a vírusmentesítés még az esetleges vendégek számára is. (A házban orvosi rendelők is működnek, ezért is indokolt a fokozott óvatosság.)

Varga Tímea, a Dél hercegnője recepciósa mutatja az eszköz használatát
Fotó: Katona Tibor

A berendezés, amelyet kórházakban és hajókon használnak világszerte, ózonnal működő zárt szerkezet, amely a kézre permetezi a porlasztott folyékony fertőtlenítőszert. Egy liternyi fertőtlenítő 500-600 permetezésre, azaz kézfertőtlenítésre elegendő, a készülék akkumulátora négy hétig működik megállás nélkül, 24 órás szolgálatban. Az eszközöket a lakóközösség a közös költségből vásárolta, összesen 138 ezer forintért (+áfa). A Dél hercegnőjében jelenleg 112-en laknak, mint Matyéka István jelezte, közel egyharmaduk nyugdíjas korú.

Az összetartó lakók más módon is segítik egymást, járványmentes időben élénk közösségi életet élnek, együtt ünneplik a Mikulást, a karácsonyt, közös partikat tartanak, s arra is törekszenek, hogy a tetszetős épület reprezentatív küllemével Zalaegerszeg látképéhez is hozzájáruljon. Ezért újították fel a díszkivilágítást is nemrégiben. A fertőtlenítőberendezést gyártó német partnernek a budapesti beszállítón keresztül eljuttatták a Dél hercegnője fotóját, hogy jelezzék Magyarország kisvárosainak családias hangulatát, mely egyedi tervezéssel ékíti a városképet.

Koronavírus Zalában

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik