A hívek pénzadományokkal és társadalmi munkával járultak hozzá

2020.04.30. 11:30

Megújul a Berg család volt kúriája Borsfán

Széles közösségi összefogás révén újul meg a most részben imaházként működő Berg-kúria.

Horváth-Balogh Attila

Épül-szépül az egykori kúria, az idei évben még szeretnék elvégezni a külső felújítást is

Fotó: Szakony Attila

A Berg család házának felhasználásával a 19. század elején épült klasszicista stílusban a kúria, amely ma műemléki védelem alatt áll. Az évtizedek alatt több gazdája is volt, mígnem 1940-ben a szombathelyi egyházmegye vette meg az épületet és imaházzá alakította. Az idő múlt, az épület állaga pedig romlott, s mára szükségessé vált a felújítása. Az anyagi háttér előteremtése érdekében megmozdult az egész közösség, sőt annál több is: a karácsony előtt megrendezett jótékonysági rendezvényekre, Szulák Andrea és a Vox Angelica Kamarakórus koncertjére még a szomszédos településekről is jöttek és hazatértek a Borsfáról távolabbra elszármazottak is.

Épül-szépül az egykori kúria, az idei évben még szeretnék elvégezni a külső felújítást is

A épületen az elmúlt időszakban tetőt cseréltek, az egyházközség megkezdte a nyílászárók felújítását, de csak az imaházi részen. A munka most az ingatlan többi részén folytatódik.

– A jótékonysági rendezvényeken összegyűlt pénzből nemrég kifesthettük az épületet, felszedtük a régi padlózatot, a helyiségek új járólapburkolatot kaptak, az imaházi részbe, az oltár környékére pedig szőnyegeket vásároltunk. Mindezen túl sikerült elvégezni a villamos rendszer korszerűsítését is – árulta el Jetzin István Sándor, a település polgármestere. – Tehát lényegében teljes körű rekonstrukciót tudtunk elvégezni másfél millió forint értékben, amit a hívek adtak össze, illetve nagyon sokan segítettek társadalmi munkával is, köszönet érte mindenkinek. A kivitelezést az önkormányzat közfoglalkoztatottjai, a szakmunkákat pedig szakemberek végzik el.

Képünk korábban készült, azóta megtörtént a járólapozás
Képünkön Jetzin István Sándor polgármester

A község első embere jelezte: hátravan még a kúria külső részének renoválása, ez lehet a felújítás következő üteme, amit szeretnének még az idei évben megvalósítani. Az épület előtti nagy fenyőfákat a közelmúltban kivágták, s hamarosan ezek tuskóit is eltávolítják. Helyükre pedig esztétikus dísznövényeket telepítenek, az elképzelések szerint takaros kertet alakítanak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában