Megszűnt a jogsértő állapot

2020.04.16. 07:00

Már van alpolgármester Szentgyörgyvölgyön

Az őszi önkormányzati választások után mintegy hat hónappal sikerült betölteni az alpolgármesteri pozíciót az őrségi településen. A falu polgármestere, Varga Zsuzsanna, élve a veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazásával, Gaál Albertet nevezte ki a tisztségre.

Gyuricza Ferenc

Erről a polgármester tájékoztatta lapunkat. Elmondta: a képviselő-testületnek az elmúlt hat hónapban többszöri nekifutásra sem sikerült megegyeznie az alpolgármester személyében, bár a mulasztásos jogsértő helyzet mielőbbi megszüntetése érdekében már a Zala Megyei Kormányhivatal is törvényességi észrevételt tett. Varga Zsuzsanna kiemelte: az alpolgármester személyére csak a polgármester tehet javaslatot, míg a pozíció betöltéséről a képviselő-testületnek kell döntenie. A község vezetője a tisztségre Gaál Albertet jelölte, aki a jelenlegi képviselő- testület korelnöke, s már a korábbi ciklusokban is a település alpolgármestere volt, ám a kinevezéséhez szükséges szavazattöbbséget ezúttal nem kapta meg.

- A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, az emberek egészségének és életének megóvása érdekében hazánk egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki – emlékeztetett Varga Zsuzsanna.

– Veszélyhelyzetben az önkormányzat zökkenőmentes működése, a döntések meghozatala érdekében feltétlenül szükséges biztosítani a döntéshozó polgármester folyamatos rendelkezésre állását, vagy akadályoztatása, távolléte esetén a helyettesítését, munkájának segítését – folytatta Varga Zsuzsanna. – A veszélyhelyzet kihirdetését követően több olyan településen is megtörtént az alpolgármester kinevezése, ahol szintén nem sikerült megegyezni a személyéről, Szentgyörgyvölgy ezt a gyakorlatot követte.

Úgy tudjuk, Gaál Albert a kinevezését követően rögtön nyilatkozott arról, hogy lemond a részére megállapított tiszteletdíjról és költségtérítésről, s azok összegét – havi 35 ezer forintot – a Szentgyörgyvölgy Kulturális Alapítványnak ajánlja fel egy régi terv, egy új játszótér mielőbbi megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában