Teljes belső és külső renoválás

2020.04.12. 11:30

Jövő tavaszra készül el a Göcseji Múzeum felújítása

Zajlik a Göcseji Múzeum neobarokk épületének felújítása, csütörtökön sajtóbejárást rendeztek a helyszínen.

Magyar Hajnalka

Böjte Sándor, Vigh László, Gecse Péter és dr. Kostyál László a munkálatok helyszínén

Fotó: Pezzetta Umberto

Az átfogó munkálatokra eredetileg 1,3 milliárd forint ­uniós és állami forrás állt rendelkezésre, amit további 500 millióval egészített ki a kormány. Az összesen 1,8 milliárd forint az építkezés mellett minden egyéb innovációra fedezetet kínál.

Böjte Sándor, Vigh László, Gecse Péter és dr. Kostyál László a munkálatok helyszínén
Fotó: Pezzetta Umberto

Gecse Péter alpolgármester bevezetőül elmondta, a koronavírus-járvány a megyeszékhely gazdálkodására is kihat, több intézkedés született a védekezés érdekében. Néhány tervezett beruházást fel kellett függeszteni, ám számos fejlesztés zökkenőmentesen folytatódik. Ilyen a Göcseji Múzeum teljes belső és külső megújítása, ami jelenleg is zajlik az épület valamennyi szintjén. Reményét fejezte ki, hogy sem az anyag­ellátásban, sem a munkaerő biztosításában nem okoz fenn­akadást a járvány, s 2021 tavaszán befejeződhet a projekt.

 

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, a járvány dacára nem állhat le minden szektor, hiszen akkor nem termelődnének források a legfontosabb feladatokra sem. Köszönetét fejezte ki a kivitelező ZÁÉV Zrt.-nek, továbbá az ipar és a többi termelőszféra dolgozóinak. Jelezte, sem a tesztpálya, sem az „okosút” építése nem állt le, jó ütemben halad. Mint mondotta, arra kell felkészülni, hogy a jelenlegi rendkívüli állapotok huzamosabb ideig is fennmaradhatnak.

Böjte Sándor, a térség önkormányzati képviselője hozzátette, a megyeszékhely történelmi arcát őrző épületek felújítása mindig szívügye volt. Megköszönte a környék lakóinak türelmét, amellyel az építkezés „mellékhatásait” viselik. Dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese arra tért ki, hogy az idén 70 éves közgyűjtemény életében óriási jelentőséggel bír a felújítás. Tetézik ezt a párhuzamosan zajló fejlesztések, hiszen néhány hete megkezdődött a szomszédos Mindszentyneum építése és startvonalon áll a falumúzeum bővítése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában