Elviszik a Szűzanya üzenetét

2020.04.23. 12:00

A zalalövői székhelyű egyesület erősíti a cigányság hitét

A hit fontosságát és erejét szeretné megmutatni az Áldott Kereszt Egyesület ezekben az időkben is a többszörös pápai áldásban részesült kereszttel.

Keszey Ágnes

Kövesi Vilmos, Grófo Kozák László, Holubák Attila plébános és Kövesi Csaba Csatka-Szentkúton, a Szűzanya kápolnájában

Fotó: ZH

A zalalövői székhelyű egyesület egyik fő célja, hogy erősítse a cigányság hitét. Ezért az elmúlt években többször pápai áldásra vitték a keresztet, mely Csatkához, az egyik legnagyobb cigány búcsújáró kegyhelyhez kötődik. Most, a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején még inkább fontosnak tartják, hogy a vallás felé irányítsák a figyelmet.

– Elérkezett húsvét, és Székely János püspök úrral beszélve úgy gondoltam, hogy bár nem mehetünk templomba, jó lenne, ha áldást tudnánk adni a cigányságra – idézte fel Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke.

Kövesi Vilmos, Grófo Kozák László, Holubák Attila plébános és Kövesi Csaba Csatka-Szentkúton, a Szűzanya kápolnájában Fotó: ZH

A szervezet néhány tagjával ezért Szombathelyre ment, majd a püspökkel való találkozás után, áldásával megerősítve, Csatkára érkeztek, ahol a helyi plébános megáldotta a keresztet. Mindkét lelkipásztor magyar és cigány nyelven is elmondta az áldást. Hazaérve Zalalövőre pedig megszenteltették a húsvéti kalácsot, tojást és tormát.

– Reméljük, el tudtuk juttatni jó pár cigány családhoz a csatkai kegyhelyről a Szűz­anya üzenetét, hogy átérezzék azt. Mi pedig felhívjuk a cigányság figyelmét, hogy a vírus miatti veszélyhelyzetben maradjanak otthon. Többségük okosan viseli a helyzetet, de sokakban félelem van a betegség és a megélhetés miatt – részletezte az elnök, hozzátéve: az egyesület több módon segít a rászorulóknak.

– Nagy az összefogás a cigányságon belül is. Újra felvették egymással a kapcsolatot, akik eddig nem beszéltek egymással, és közösen segítenek a szegényebbeknek, gyűjtést szerveznek.

Zalalövőn 300 maszkot varrattak és ajándékoztak rászorulóknak. S az Áldott Kereszt Egyesület tagjai vállalták, hogy azt a két járművet, mellyel a zalalövői önkormányzat biztosítja a segítséget a rászorulóknak, ők tankolják a veszélyhelyzet végéig. – Tervezzük azt is, hogy meghirdetjük az interneten, hogy aki elmondja cigányul a Miatyánkot, egy áldott rózsafüzért fog kapni. Ezzel is invitálunk mindenkit a hit felé, hogy átadjuk annak a kereszt­nek az erejét, melyet hordunk a vállunkon. Érezze mindenki, hogy a Jóisten és a Szűzanya velünk van, és hogy Magyarország a Szűzanya országa.

A cigányságra inkább az a jellemző, hogy kegyhelyekre zarándokolnak, kevesebben járnak templomba, de életükben meghatározó a hit.

– Mindennap, minden szóban, minden cselekedetükben megjelenik az Úr Jézus neve. „Jaj, Istenem, segíts bennünket”, mondják, ha valami probléma van. Minden családban ott a hit és a hit által lévő szeretet. Elmorzsolják magukban a Miatyánkot, rózsafüzért olvasnak. Mindenkinek bent van a gondolatában, a lelkében a hit, amely ilyenkor, amikor baj van, megerősödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában