Megújuló épületek

2020.04.14. 09:00

A Magyar Falu programban több millió forintot nyert Szilvágy

Az elmúlt héten megkezdték az önkormányzati hivatalnak, a községi könyvtárnak, valamint a Digitális Jólét Pontnak helyet adó épület felújítását a göcseji településen. A már évek óta tervezett munkálatokhoz a Magyar Falu program révén jutott támogatáshoz a község.

Gyuricza Ferenc

Az önkormányzati hivatal felújítása a tetőcserével kezdődött

Fotó: Gyuricza Ferenc

A felújítás az épület külső részét érinti, első körben a tetőt javítják ki, hiszen a legnagyobb problémát az állandósult beázás jelentette. Péntek Katalin polgármester elmondta: a héjalás teljesen megújul, de ahol szükséges, ott a faszerkezethez is hozzányúlnak.

– Az önkormányzati hivatal felújításával többek között azért is vártunk, mert szerettük volna az épület azon részét is megvásárolni, amely jelenleg szövetkezeti tulajdonban van, de már évek hosszú sora óta nem használják – folytatta Péntek Katalin. – Vételi szándékunkat jeleztük is, de véleményünk szerint irreálisan magas árat kérnek érte, emiatt aztán nem tudtunk megegyezni. Az önkormányzati tulajdonban lévő rész felújításával viszont nem várhattunk tovább – magyarázta.

Az önkormányzati hivatal felújítása a tetőcserével kezdődött
Fotó: Gyuricza Ferenc

A község a Magyar Falu program révén több mint 9,2 millió forintot nyert a munkálatokhoz, ebből az eltervezett dolgokat – tetőfelújítás, külső nyílászárók cseréje, külső szigetelés, majd az azt követő vakolás és festés – el tudják végezni. Emellett a helyiségek belső festését is megoldják, utóbbit már saját forrásból. Az ajtókat, ablakokat már megrendelték, várhatóan májusban építik be azokat. A polgármester egyéb aktuális munkákról is beszámolt.

Mint mondotta, a minap fejezték be a kultúrház konyhájának bővítését. Ehhez a korábbi tárolókamrát használták, azt pedig az eddig nyitott teraszrész beépítésével váltották ki. Ezt a fejlesztést saját bevételeik terhére végezték el, akárcsak a télen vásárolt mobilgarázs alapjának betonozását, amivel szintén a napokban készültek el.

Ez utóbbi beruházásnak köszönhetően a falugondnoki szolgálat autója kap új „lakot”.

– Tervezzük még a régi tűzoltószertár felújítását is – sorolta tovább Péntek Katalin. – Eddig ebben az épületben tároltuk a falugondnoki autót és néhány további önkormányzati tulajdonban lévő gépet, ám a mobilgarázs felállításával felszabadul, s új funkciót keresünk neki. Előtte azonban szükség lesz a felújítására, aminek érdekében ötmillió forintos pályázatot nyújtottunk be a Leader-alaphoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában