A Liszt-iskola beépítette a pedagógiai programjába

2020.03.09. 11:30

Népzenei alapok – Komplex élményt adnak a kisiskolásoknak

A zalai népzenekutatás nagyjai, Horváth Károly és Vajda József nyomdokain haladva építi be a megyeszékhelyi Liszt Ferenc Általános Iskola a pedagógiai programjába a népzenei alapokat. Az ősszel induló oktatási programot is bemutatták szombaton az érdeklődő szülőknek, valamint a leendő iskolásoknak.

Arany Horváth Zsuzsa

Takács Eszter néptáncoktató (középen) és Gróf Tímea körtáncot játszott az óvodásokkal és néhány iskolással

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Gyenese Mariann, az intézmény igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, Vajda József az iskola egykori igazgatójaként kötelez arra, hogy az életműve tovább éljen. A népzene az amúgy is hangsúlyos, 60 éves ének-zenei oktatás részeként kerül a pedagógiai programba, ebben ifj. Horváth Károly népzenész segíti ősztől a Liszt-iskolát.

Takács Eszter néptáncoktató (középen) és Gróf Tímea körtáncot játszott az óvodásokkal és néhány iskolással Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Kodály-koncepció nyomdokain haladva az együttműködés, az önfegyelem, a koncentráltság elsajátítását is támogatja a népi gyermekjátékok és a néptáncmotívumok tanítása, ehhez Molnár-Kiss István néptáncoktatót, néptáncegyüttes-vezetőt nyerték meg. A néptánc a testnevelési órák keretébe illeszkedik majd, de tudni kell, hogy a Körtánc AMI is jelen van az iskolában. A két művész elmondta, fontos, hogy a gyerekek az adott életkoruknak megfelelő zenei és mozgásos formákat kapják meg, ezért a népi gyermekjátékokra kerül a hangsúly, amelyek komplex élményt adnak a kisiskolásoknak, amellett, hogy zenei és mozgáskultúrát fejlesztenek, és a magyar hagyományokhoz is kötik őket. Szombaton mindezt a gyakorlati bemutatókon is megismerhették a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában