Koronavírus Zalában

2020.03.19. 07:00

Nagykanizsán arra kérik az időseket, ne mozduljanak ki

A városban működő idősklubok vezetői nyomatékosan kérik a 60 év felettieket, hogy a világjárvány miatt azokon kívül, akikkel együtt élnek, ne érintkezzenek senkivel. Az ő egészségük, életük védelmében a bevásárlásban kérjék telefonon családjuk és ismerőseik segítségét.

Benedek Bálint

A sétálóutcán nincs nagy forgalom, egyre kevesebb idős mozdul ki. Minden 60 év felettinek otthon kell maradnia

Fotó: Szakony Attila

A veszélyhelyzet kihirdetése óta rengetegen keresik fel a bevásárlóközpontokat, pedig az időseknek éppen azokat a helyeket kellene elkerülniük, ahol zárt térben sokan tartózkodnak. A koronavírus (COVID-19) fertőzés emberről emberre terjed, jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal.

A sétálóutcán nincs nagy forgalom, egyre kevesebb idős mozdul ki. Minden 60 év felettinek otthon kell maradnia
Fotó: Szakony Attila

Büki Pálné Erzsébet, a Hölgy­klub vezetője már egy hete nem mozdult ki az otthonából, s erre kéri nyugdíjas társait is, bár tisztában van azzal, hogy az idősek nehezen változtatnak a szokásaikon. Ha eddig hetente hat alkalommal látogattak el a piacra, akkor egyik pillanatról a másikra nem képesek „lefékezni”. Gyakran bizalmatlanok, a telefonos ügyintézés helyett a személyes kapcsolatot részesítik előnyben, az internettől pedig még inkább ódzkodnak. A bevásárlás mellett sokak társasági programként tekintenek erre a lehetőségre.

– Számításaink szerint 12-13 ezer 60 év feletti ember él Nagykanizsán – folytatta. – E korosztály fele rendszeresen jár klubokba, rendelkezik internettel, gyermekei a városban vagy a környékén élnek. A másik részük viszont nagyon magányos, érdemes lenne őket is megszólítani, hiszen csak együtt győzhetjük le kórt. Otthon kell maradni, a házban és a ház körül mindig van teendő, de bizonyára a lakásokban is találnak elfoglaltságot az idősek, egyik ilyen a takarítás. S természetesen levegőre is kell menni, de ezt ne csoportosan tegyék.

Az intelmekkel Karosi Lászlóné Valéria, a „Napfény” Rákbetegek és Hozzátartozóik Nagykanizsai Egyesületének elnöke is egyetért. Hozzátette: tagjaik kivétel nélkül a rizikócsoportba tartoznak, hiszen a kemoterápia legyengítette a szervezetüket. Nem győzik hangsúlyozni, hogy az idősek, és főleg a krónikus betegséggel küzdők maradjanak otthon, mert az életük a tét.

A bevásárlásban egyre többen segítő kezet nyújtanak az internetes közösségi oldalakon. A Facebookon nemrég egy kanizsai lokálpatrióta, Baj Balázs indított el egy kezdeményezést, melyet azóta Balogh László polgármester is felkarolt. Baj Balázs elmondta: megbeszélte a gyerekeivel, hogy bárkinek, aki rászorul, segítenek a bevásárlásban. Van egy kisteherautója, amíg gázolajra futja, bárki számíthat rájuk, ha már nem, akkor talán mástól érkezik felajánlás. Egy kérdőívet is feltöltött a világhálóra, melynek kitöltésével az emberek meghatározhatják, miként szeretnének segíteni, ha szükséges. A 30/477-1707-es és a 30/487-0471-es számon várják az önkéntesek és a rászorulók jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában