Koronavírus Zalában

2020.03.11. 11:30

A vírusfertőzések megelőzéséről kérdeztük dr. Orbán Zoltán zalaegerszegi háziorvost – Videóval

Az elmúlt hetekben tomboló járványok miatt egyre fontosabb kérdéssé vált a vírusok megelőzése, és terjedésüknek megfékezése.

Somfai Patrícia

Dr. Orbán Zoltán háziorvos

Fotó: Somfai Patrícia

Az immunrendszer erősítése, a szevezet belső támogatása

A vírusok megelőzése során fontos az immunrendszer támogatása, amelynek elsődleges módja, az egészséges életmód, tehát egészségesen étkezzünk, rendszeresen mozogjunk és eleget pihenjünk, és természetesen kerüljük a stresszt, amennyire lehet. Ha ezek az alapvető dolgok megvannak, akkor azt lehet mondani, hogy jól működik az immunrendszerünk, és ellenállóbbak leszünk a fertőzések ellen. Ez különösen fontos a vírusfertőzések esetén, hisz azok a legyengült immunrendszer esetén sokkal jobban tudnak támadni.

Kiemelet szerepe van a D-vitaminnak, hisz manapság nagyon sok ember szenved D-vitamin hiányban, ami az ellenállóképesség támogatásában nélkülözhetetlen. Emellett javasolt a multivitaminok szedése, mivel a mai táplálkozás vitaminokban szegény. Az emberek kevés friss zöldséget és gyümölcsöt esznek. C-vitaminnak is van immunrendszert támogató hatása, és ha kialakult egy fertőzés, akkor annak a lefolyási idejet tudja rövidíteni, illetve még a cinkről mondható el ugyanaz.

Dr. Orbán Zoltán háziorvos
Fotó: Somfai Patrícia

A rizikó csökkentése járvány esetén, a higiéniai előírások betartása

A legfontosabb az, hogy a beteg emberekkel való találkozás lehetőségét redukáljuk a minimálisra, ha lehet kerüljük, ez az alapja a megelőzésnek. Ezért is volt az első lépés a jelenlegi koronavírus járvány esetén is a karantén, mert ezzel lehet csökkenteni a már megfertőződött emberekkel való találkozás esélyét.

A legtöbb vírusfertőzés cseppfertőzéssel terjed közvetlenül emberről emberre, így az érintekezések kerülésével lehet mérsékleni a vírus elszaporodását. Tárgyakon keresztül a vírusfertőzés sokkal kevésbé terjed, mert a vírusok nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, a kiszáradásra és az uv sugárzásra, tehát tárgyakon csak néhány órát életképes és kevés a vírusszám is ahhoz, hogy fertőzést okozzon.

A közvetlen testi kontaktus, a köhögés, a tüsszentés az, ami átviszi a fertőzést, és kb. 2 méteres körzetben fertőz. Arra kell figyelnünk, hogy beteg embert 2 méternél kisebb távolságról nem szabad megközelíteni. A tömegben rendezvényeken ez nyilván kivitelezhetetlen, ezért is érdemes kerülni a rendezvényeket.

Maszkok, mint védelmi funkciót ellátó eszközök

Az egyszerűbb sebészi maszk semmiféle védelmet nem nyújt a vírusokkal szemben, ám annyiban hasznos, hogy, aki beteg és viseli, az kevésbé szórja szét maga körül a vírusokat, ezért kell a beteg embereknek ezt az egyszerű textil maszkot viselni.

A részecskeszűrővel ellátott FFP-maszkok már képesek a kilégzett levegőből is megszűrni a vírusokat, és jól zárnak az arc körül, így nem tudnak rajta áthatolni a vírusok.

Nagyon fontos a járványok idején a rendszeres, alapos szappanos, illetve fertőtlenítős kézmosás, amit igyekezzünk minél többször elvégezni, ha kilépünk otthonról! Emellett pedig kerüljük idegen környezetben az arcunk érintését!

Ha ezeket mindenki betartja, akkor minimálisra redukálhatjuk a vírusok terjedését – mondja dr. Orbán Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában