Koronavírus Zalában

2020.03.24. 07:00

A növényvédelemben használt maszkok átadását kérik

A növényvédelmi munkák során használt munkavédelmi eszközök egészségügyi célú felajánlását kezdeményezte a Borászok Borásza Társaság, valamint a Pannon Bormíves Céh.

Gyuricza Ferenc

Simon Zoltán

Fotó: Gyuricza Ferenc

Felhívásukat – mely lehetőség szerint a viszonylag nagyobb védettséget nyújtó, FFP3 besorolású, eredeti, bontatlan csomagolású maszkok átadását kéri – a hétvégén tették közzé. Úgy fogalmaztak: kiemelten fontos most az áldozatos munkát végző egészségügyi dolgozók segítése, hiszen létfontosságú az ő védelmük.

Simon Zoltán
Fotó: Gyuricza Ferenc

A felhívás eljutott a zalai borászokhoz is, Simon Zoltán, a Zalai Borút Egyesület elnöke elmondta: egyetértenek az abban megfogalmazott célokkal, s értelemszerűen támogatják is a kezdeményezők szándékát, amely a légzésvédő maszkok átadásáról szól.

– Az országban mintegy hatvanezer szőlész-borász van, és százezres nagyságrendben dolgoznak emberek a mezőgazdaságban, akiket most arra kérünk,

hogy a náluk lévő maszkokat juttassák el a környezetükben dolgozó orvosoknak, kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, hiszen számukra ez most nélkülözhetetlen – mondta Simon Zoltán. – Minden egyes maszkra szükség van, amíg nem érkezik meg a külföldről várt nagyobb szállítmány. Jellemzően a nagyobb pincészetek azok, amelyek felhalmozott készletekkel rendelkeznek, de a magángazdáknál megbúvó egy-egy darab is segítség lehet. A borászatokban, a mezőgazdaságban májusban kezdődnek a növényvédelmi munkák, addig várhatóan megszűnik az átmeneti készlethiány és tudjuk pótolni az átadott eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában