Ha sérült ragadozó madarat találunk, óvatosan közelítsünk felé

2020.02.19. 08:00

Megmentették a sérült egerészölyvet Szíjártóházán

Hétfőn egy sérült egerészölyvet találtak a településen, a madár nem tudott repülni. A fiatal példány valószínűleg nekiszállt egy ablaknak, vagy elütötték, de komolyabb baja nem történt.

Korosa Titanilla

Právics Márk kezében az egerészölyv, mellette Bán Lajos polgármester

Fotó: Korosa Titanilla

Právics Márk, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa tegnap elvitte a madármentő központba, s elmondta, hogy mi a teendő akkor, ha sérült ragadozó madarat találunk.

Právics Márk kezében az egerészölyv, mellette Bán Lajos polgármester
Fotó: Korosa Titanilla

– A talált egerészölyvön külsérelmi nyomokat nem fedeztem fel és égési sérüléseket sem, vagyis nem érte áram­ütés – mondta. – A madármentő központban persze ennél alaposabban megvizsgálják és meggyógyítják, várhatóan el is tudják majd engedni.

Hozzátette: ha sérült ragadozó madarat találunk, óvatosan nyúljunk felé, hiszen nemcsak a csőre, hanem a karmai is sérüléseket okozhatnak. Legjobb, ha sötét helyre tesszük, például erősebb kartondobozba, ahol tud levegőzni és megnyugszik, majd vigyük madármentő helyre, vagy értesítsük az illetékes nemzeti park szakembereit. Az etetést ne erőltessük, mert baleset esetén gyakran sokkot kapnak a madarak, csak vizet tegyünk a közelükbe.

 

– A környéken jellemzően évente 5-10 ragadozó madár szenved balesetet, előfordul, hogy elüti az autó, és az áram­ütés is gyakori veszélyforrás – magyarázta. – Szerencsére az utóbbi időben madármérgezést nem tapasztaltunk.

Právics Márk azt is elmondta, hogy az egerészölyv a leggyakoribb Magyarországon költő védett ragadozó madár. Hetésben sok rét, legelő van, ezek kiváló táplálkozóhelyet biztosítanak a ragadozó madaraknak, így ezeken a területeken gyakoriak. Az egerészölyv mellett előfordul vörös vércse, de találkozhatunk a határ mentén kékes és barna réti héjával, réti sasokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában