Különleges szakértelemre van szükség a munkához

2020.02.08. 12:00

Helyreállítják a Zrínyi Miklós Általános Iskola épületének lábazatát

Amint az időjárás lehetővé teszi, helyreállítják a Zrínyi Miklós Általános Iskola épületének helyenként sérült és hiányos lábazatát.

Szabó Zsófia

A Zrínyi-iskola épülete hamarosan teljesen rendben lesz Fotó: Gergely Szilárd

Több mint egy éve húzódó probléma végére kerül pont hamarosan, és az egyébként szépen felújított intézmény arculata egységes lesz. Korábban többször beszámoltunk arról, hogy Nagykanizsa önkormányzatának jóvoltából valósult meg – több ütemben –

az iskola rekonstrukciója. Évekkel ezelőtt első körben a nyílászárókat cserélték ki, míg 2017 nyarán az épület külső homlokzatának felújítására került sor. A beruházás anno összesen 70 millió forintba került a Nagykanizsai Tankerületi Központ vagyonkezelésében lévő intézményben.

A Zrínyi-iskola épülete hamarosan teljesen rendben lesz Fotó: Gergely Szilárd

A gyerekek akkor esztétikus, komfortos körülmények közt kezdhették a tanévet. Hamarosan – az említett kivitelezéstől függetlenül – újabb korszerűsítés kezdődött az intézmény környékén. A Területi Infrastrukturális Fejlesztések projekt keretében a városban több helyen utakat és járdákat újítottak fel. A Zrínyi-iskola északi oldalán lévő úttestet és gyalogutat is helyreállították. A munkálatok során az intézmény lábazatának szakszerűtlenül felrakott márványlapjai közül több elemet ideiglenesen eltávolítottak, és több megsérült. A helyreállítás a speciális szerkezetű épület­elemek miatt régóta húzódik.

– Az adott elemek visszahelyezése a falra különleges szakértelmet, hozzáértést kíván, nem lehetett volna úgy megoldani, hogy egy leesett, sérült elem helyett odatesznek egy másikat – mondta Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, hozzátéve: a probléma azonban rövidesen megoldódik, ugyanis a városban több projektet megvalósító Szabadics Zrt. vállalta, hogy rendbe hozza a sérült épületrészeket.

– Amint az időjárás fagymentes lesz, helyreállítja a cég az iskola lábazatát – tájékoztatta lapunkat Czirákiné Pakulár Judit. – Speciális burkolati elemekről van szó, amelyek beszerzése sem volt egyszerű, azonban ez is megoldódott. A burkolati elemek már megérkeztek Nagykanizsára, a következő feladat már a felhelyezés lesz, amikor az időjárás engedi – mondta a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában