Az ekáer-rendszerről

2020.02.14. 09:00

Fuvarozásról, forgalmi adóról szólt az előadás a Kamarák Házában

Az elektronikus közútiáruforgalom-­ellenőrző rendszerről (ekáer) tartott csütörtökön konzultációval egybekötött szakmai fórumot Ekáer 2020 címmel a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hajdu Péter

Dr. Sztankó Dániel az ekáer szabályairól beszél

Fotó: Katona Tibor

A Kamarák Házában megtartott előadáson minden hely elkelt, érdekelt vállalkozások szakemberei és logisztikai, pénzügyi területen tanuló középiskolások érdeklődése kísérte a terület szakértőjének, dr. Sztankó Dánielnek, az RSM Hungary Zrt. adóüzletág igazgatójának az előadását. A szakértő többek között elmondta, annak idején három társadalompolitikai célja volt az ekáer bevezetésének. Egyrészt az áfacsalások elleni újabb módszert vezetett be ezzel a jogalkotó, de fontos a szerepe az élelmiszer-biztonság szempontjából, továbbá a feketepiac visszaszorításában.

Dr. Sztankó Dániel az ekáer szabályairól beszél
Fotó: Katona Tibor

Az ekáer alkalmazásának kötelezettsége a forgalom viszonylatában három alapvető esetre vonatkozik. Más EU-s tagállamból történő áru behozatalára, az országból történő kivitelére, illetve belföldön nem végfelhasználó részére történő első adóköteles értékesítés esetére. Mindezen túl több más szempont is befolyásolja a kötelezettség keletkezését. Például a szállított áru kockázatos termékkörbe tartozik-e, továbbá a szállító gépjármű megengedett összsúlya is meghatározó, mindezekről részletes ismereteket szereztek az érdeklődők.

Mint a szakértő elmondta, a rendszer működése során keletkező adatokból az adóhatóság sok olyan információhoz is jut, amelyek birtokában kockázatelemzéseket lehet végezni az ellenőrzések segítésére.

Érdeklődésünkre dr. Sztankó Dániel az ellenőrzési tapasztalatok alapján elmondta, legtöbbször azért bírságolnak az ellenőrök, mert sokan nem tudják, hogyan is kell kezelni az ekáert. Logisztikai területeken nagy a fluktuáció, illetve nem megfelelőek az erről szóló munkahelyi tréningek. A tipikus hibák oka többnyire adminisztratív jellegű elírás, például a szállító jármű rendszámának hibás rögzítése, az áru tömegének pontatlan beírása, illetve a cégen belüli nem megfelelő szabályozás.

A program részeként aktuá­lis változásokat ismertetett az előadó. Az egyik módosítás szerint az adóhatóság nem bírságolhat akkor, ha a bejelentés elmulasztása vagy a valótlan, hibás adattartalmú bejelentés esetén a gazdálkodó úgy járt el, ahogy ez adott esetben elvárható volt, és ezt bizonyítani tudja. Márciustól pedig a már lezárt ekáerszámhoz kapcsolódó pótbejelentési lehetőség lép életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában