Talán tetszik majd a gólyáknak is

2020.02.27. 14:00

Fél méterrel az elektromos vezetékek fölé emelik a gólyafészkeket

A hazánkban költő gólyák mintegy 70 százaléka építi fészkét a kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopaira, vagy akár magára a villanyvezetékre. Ez nemcsak az áram­ütés veszélyét hordozza magában, de kockáztatja az üzembiztonságot is: a nedves fa és a madár­ürülék oxidálja a vezetéket, vagy zárlatot is okozhat.

Gyuricza Ferenc

A magasítót és a fészekalapot az áramszolgáltató két munkatársa, Markó Gyula és Kalamár Gábor szerelte fel tegnap a csesztregi villanyoszlopra Fotó: Gyuricza Ferenc

A szolgáltatócégek ezért természetvédőkkel közösen évekkel ezelőtt nagyszabású akcióba kezdtek, s a madarak által leginkább kedvelt, már bejáratott fészkelőhelyekre úgynevezett fészekmagasító állványokat helyeznek ki. Ezek a fémszerkezetek lehetővé teszik, hogy a madár úgy építse meg fészkét, hogy az ne érjen a vezetékekhez. A szlovén határ menti térségben ezekben a napokban négy gólyakosarat helyeztek el a szolgáltató cég munkatársai, egyiket tegnap délelőtt Csesztregen, a Rákóczi Ferenc utcában.

– A gólya fokozottan védett, ezért a fészek áttelepítése engedélyköteles lenne – mondta Lelkes András, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkálatokat felügyelő természetvédelmi őre.

A magasítót és a fészekalapot az áramszolgáltató két munkatársa, Markó Gyula és Kalamár Gábor szerelte fel tegnap a csesztregi villanyoszlopra Fotó: Gyuricza Ferenc

- Itt azonban nincs szó áttelepítésről, csak a fészek megújításáról, így viszonylag egyszerűbb eljárással megoldható – tette hozzá a természetvédelmi szakember. Maga a gólyakosár egy viszonylag egyszerű felépítésű, kocsikerékre emlékeztető fémszerkezet, amely két tartórúdon helyezkedik el. Ezeket erősítik az elektromos hálózat oszlopaihoz oly- módon, hogy maga a kosárrész mintegy ötven centiméterrel a vezetékek fölött helyezkedjen el. A fémalapra kerül aztán egy ágakból, gallyakból készített fészekkezdemény, amelyet jó esetben tovább épít majd a gólya. A munkával a szakadó esőben gyorsan végeznek a szolgáltató szakemberei.

- Többek közt azért igényel körültekintést a gólyakosarak helyének kiválasztása, mert a madár nem minden esetben fogadja el az ember által felkínált helyet – tette még hozzá Lelkes András. – Jártunk már úgy, hogy egy általunk ideálisnak vélt helyre telepített fészeknek még csak a közelébe sem ment a madár. Talán akkor járunk el a leghelyesebben, ha a gólyakosarakat a régi fészkek helyére tesszük ki, mint ebben az esetben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában