Összefoglaló

2020.02.11. 08:10

Életveszélyben a kanizsai kutyatámadás sérültje, értékes dagerrotípia került elő Zalaegerszegről – Mutatjuk a múlt hét legfontosabb történéseit

Eseménydús volt február első hete.

zaol.hu

Múlt héten is tombolt a szélvihar

Alumínium garázsokat kapott fel a szél, de fák és oszlopok is dőltek ki a múlt heti időjárás miatt. A legerősebb szél szerdán érkezett Zalába, az utinform.hu információi szerint a Dunántúlon többfelé viharos (60 km/h feletti) erejű szél fújt. Sajnos az ítéletidő ezzel nem maradt abba, hiszen hétfőn megismétlődött a vihar. A múlt szerdai viharról ITT olvashat többet!

Életveszélyben a kanizsai kutyatámadás áldozata

Múlt kedden cikkeztünk róla, hogy a Kanizsai Dorottya Kórház intenzív osztályán fekszik az a férfi, akit két kutya marcangolt még január 30-án. A 82 éves férfihez hiába rohant oda az ebek gazdája segíteni, ő sem volt képes megfékezni a megvadult állatokat. A nő ellen gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak. Az esettel kapcsolatban Skanecz Tamással, az „Élettér” Állat- és Természetvédő Egyesület telephelyvezetőjével is beszélgettünk. Cikkünket ide kattintva visszaolvashatja!

Párizsban bukkantak egy szenzációs fotótörténeti leletre

Egy 1845 táján készült, Zalaegerszeg piacterét ábrázoló dagerrotípia került elő a Francia Fotográfiai Társaság gyűjteményéből. A lelet már csak azért is szenzációsnak számít, mert rendkívül jó az állapota.

- Nem tudunk róla, hogy ilyen jó minőségű kültéri felvétel létezne még Magyarországon az 1840-es évekből. A dagerrotípiák általában műtermekben születtek, hosszabb megvilágítással, mozdulatlan modellekről. Itt azonban spontán életképet örökített meg a fotográfus, állatokkal, piacozó, sétáló emberekkel. Mégis viszonylag kevés az elmosódó figura, ami arra utal, hogy nagyon rövid beállítással készülhetett, ami tovább növeli a kép technikai különlegességét. A készítő személyét homály fedi, valószínűleg egy, az Arany Bárányban megszálló külföldi vándorfényképésznek köszönhetjük a Zalaegerszeg története szempontjából egyértelműen szenzációs dokumentumot – nyilatkozta nekünk múlt szerdán Molnár András, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára igazgatója. A cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában