Madárkarácsony

2020.01.08. 10:00

Több mint két tonna magot oszt ki a Forrásvíz egyesület Gyenesdiáson

Bár már elmúlt a karácsony, de igazán most köszöntött be a fagyos tél. Ilyenkor különösen fontos, hogy gondoskodjunk a madarakról – ehhez nyújt segítséget a Forrásvíz Természetbarát Egyesület a Madárkarácsonnyal.

Keszey Ágnes

Kalló Sándor is eteti kertjében a madarakat. Az eleséget Gálné Németh Ildikó adta át neki Fotó: KÁ

Több mint két tonna napraforgómagot oszt szét a tél folyamán a gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület a helyi lakosoknak, hogy a magot a madáretetőbe téve segítsenek a madaraknak átvészelni a telet.

– Amikor lefagy a föld, amikor hó van, a kis madarak kevésbé találnak élelmet. Ezért már tizenöt éve osztjuk a szotyolát a decembertől februárig tartó időszakban – mondta el Gálné Németh Ildikó, az egyesület elnöke.

Kalló Sándor is eteti kertjében a madarakat. Az eleséget Gálné Németh Ildikó adta át neki Fotó: KÁ

A civil szervezet az önkormányzat környezetvédelmi és településfejlesztési bizottságával együtt valósítja meg a programot.

A település melletti erdőkben sok madár fészkel, így sok fajta szárnyassal – köztük leggyakrabban cinkékkel és verebekkel – találkozhatnak a kiskertekben azok, akik madáretetőt helyeznek ki, s abba rendszeresen raknak eleséget. A rendszeresség ugyanis nagyon fontos.

– Most már tudják az emberek, hogy ha elkezdik az etetést, akkor azt folytatni kell addig, amíg nem enyhül az idő, nehogy elpusztuljanak a madarak – emelte ki a Gálné Németh Ildikó.

A szotyolán kívül más olajos magot is adhatunk a madaraknak, csakúgy, mint almát, cinkegolyót, faggyút, zsírszalonnát. Az azonban nagyon fontos, hogy sózott eleség és kenyér ne kerüljön a madár-

etetőbe.

– Gyenesdiáson körülbelül ötven család rendszeresen eteti a madarakat. Ha a kertünkbe szoktatjuk őket, akkor a madarak a biogazdálkodást is segítik, mert visszajárnak és összeszedik a rovarokat, a kártevőket – tette hozzá Gálné Németh Ildikó.

A madáreleséget a községházán és az egyesület székhelyén lehet átvenni.

Április közepén zárul a szezon

Magyarországon a madáretetési időszak dandárja az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) ezek tartós megszűnéséig tart. Az etetést, különösen új helyszínen, már szeptemberben el lehet kezdeni. Április első felére (enyhe tavaszokon akár néhány héttel korábban) a megújuló rovarélet mellett a növényzet már elegendő táplálékot ad, az etetést befejezhetjük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában