A megújuló ház programjai

2019.12.06. 11:30

Fejlesztések indulnak a Gébárti-tónál

A Gébárti-tó partján az elmúlt időszakban többek közt új szárnnyal bővült a Kézművesek Háza, melyben további fejlesztések várhatók. A tervekről szóló tegnapi sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester felidézte: a tónál elkészült a Boldogasszony- kápolna, s átadták a Kárpát-medencei fa sírjelek emlékparkját is.

Hajdu Péter

Prokné Tirner Gyöngyi (balról a második) új nemezelőasztalt mutat a jobbján látható Flaisz Gergőnek, a Keresztury VMK igazgatójának, valamint Devecz Zsuzsának és Balaicz Zoltánnak Fotó: Pezzetta

Jövő januárban játszóteret avatnak, és közbeszerzés alatt van a hidakra, sétányokra vonatkozó beruházás. A polgármester bejelentette: a Kézművesek Háza, illetve a Zala Megyei Népművészeti Egyesület további 27,5 millió forint pályázati támogatást kapott.

Prokné Tirner Gyöngyi, a Kézművesek Háza szakmai vezetője közölte: az önkormányzattól kapott kétmillió forintból az új épületszárnyban galériát alakítanak ki. A Csoóri Sándor Alap pályázatából kerül sor a nyílászárók cseréjére, de szükség lenne a tetőszerkezet felújítására is. Célul tűzték ki a kézműves-utánpótlás nevelését is, megcélozva az általános és középiskolás, valamint az egyetemista korosztályt. Az Eötvös-iskolával szerződést kötöttek, ott januártól indul kéthetente megvalósuló programsorozatuk. A középiskolás korosztályból jövő nyárra a városi diákönkormányzat közreműködésével szerveznek kézműves csoportot. Egy másik, felnőtt fiatalokból álló csoportot pedig a BGE GKZ-val együttműködve hoznak létre még idén decemberben.

Prokné Tirner Gyöngyi (balról a második) új nemezelőasztalt mutat a jobbján látható Flaisz Gergőnek, a Keresztury VMK igazgatójának, valamint Devecz Zsuzsának és Balaicz Zoltánnak Fotó: Pezzetta

Devecz Zsuzsa, a népművészeti egyesület titkára a fazekasfesztivál és az országos fafaragó pályázat és kiállítás folytatásáról szólt, illetve elmondta: a Kézművesek Házának irodáját szövő-textilműhely galériává alakítják, húsvéti nyitással. Állomások, értékek címmel indítanak több településen helyi értékeket feltáró programokat, szakmai kiadványokat jelentetnek meg a Pannónia csipkéről, a kéregedény-készítésről, továbbá népikézműves-képzéseket szerveznek a lakosságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában