A személyiség és az alkotás egysége

2019.12.14. 07:00

Átadták a Zalaegerszegért díjakat

Pénteken adták át a 2019-es Zalaegerszegért díjakat a megyeszékhelyi közgyűlés dísztermében.

Arany Horváth Zsuzsa

Ülnek: Mrakovics Miklósné, Nemes Margit Valéria, Kövécs Edit, Takács Mária. Állnak: Dékány Endre, dr. Pál Attila, Madár Gábor, Vigh László, Holdosi János, Balaicz Zoltán, Stefán Gábor, Papp Erika, Kiss Ferenc, Rigó Csaba, dr. Tóth László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az egybegyűlteket a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar előadása köszöntötte, majd Balaicz Zoltán polgármester mondott ünnepi beszédet, köszöntve a zalai közélet megjelent képviselőit, köztük a város által korábban díjazottakat. Beszédében utalt arra, hogy az elismerések okot adnak egy olyan összefüggés feltárására, amely minden díjnak, kitüntetésnek a sajátja. „Ez a személyiség és az alkotás egysége. Az élet és a mű együtt az életmű. Az életnek csak az önfeláldozó munka, a szolgálat adhat értelmet. Azaz többet kell tennünk a világért, mint amennyit a világunk tesz értünk”, mondta a polgármester, majd megköszönte, hogy a mérnökök, tanárok, jogászok, sportolók, közéleti szereplők makacs szeretettel szolgálják Zalaegerszeget.

„A város és a közösség mi vagyunk a hétköznapokban és az ünnepi pillanatokban is – folytatta –, a díj pedig akkor teljesíti be önmagát, ha a környezetünkben élők visszaigazolják azt. S ehhez kevés a teljesítmény. Ehhez kell a személyiség, a hiteles ember, aki hisz abban, amit alkot.”

Ülnek: Mrakovics Miklósné, Nemes Margit Valéria, Kövécs Edit, Takács Mária. Állnak: Dékány Endre, dr. Pál Attila, Madár Gábor, Vigh László, Holdosi János, Balaicz Zoltán, Stefán Gábor, Papp Erika, Kiss Ferenc, Rigó Csaba, dr. Tóth László Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Zalaegerszegért-díjat i­dén kilenc magánszemély és egy közösség nyerte el.

A Zalaegerszegért díjak tegnapi ünnepélyes átadásán Balaicz Zoltán polgármester beszédében emlékeztetett rá: mindenkinek természetes, veleszületett igénye, hogy a közösség fejezze ki a róla alkotott véleményét, méltányolja az átlagon felüli teljesítményét.

„A megbecsülést is tanulni kell, tehát tudnunk kell megállni egy pillanatra, és fejet hajtani azok előtt, akik kiérdemelték 2019-ben a Zalaegerszegért díjakat”, mondta a város első embere. A díjazottakat arra kérte, hogy tudásukkal, tevékenységükkel, tanácsaikkal és javaslataikkal támogassák továbbra is, és segítsék ezután is Zalaegerszeg épülését, szépülését és az itt élők boldogulását.

Zalaegerszeg közgyűlése 1993-ban döntött arról, hogy minden évben Zalaegerszegért díjat adományoz az arra érdemeseknek. Az elmúlt 26 évben, az idei díjazottakat is beleszámolva összesen 223 magánszemély, közöttük 8 külföldi, és 38 szervezet kapta meg az elismerést.

Ebben az évben Zalaegerszegért díjat vehetett át a polgármestertől Dékány Endre mérnök, Zalaegerszeg volt önkormányzati képviselője, Holdosi János nyugállományba vonult általános iskolai testnevelő tanár, edző, Kiss Ferenc, Zalaegerszeg volt önkormányzati képviselője, Kövécs Edit ének-zene szakos pedagógus, karnagy, Takács Mária táncpedagógus, koreográfus, Madár Gábor volt NB1-es csapatkapitány, vezetőedző, Nemes Margit Valéria, a megyeszékhely I. számú Postahivatalának nyugdíjba vonult vezetője, Stefán Gábor táncművész, balettmester és dr. Tóth László, Zalaegerszeg volt önkormányzati képviselője, a korábbi Zala Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője. (Őt Papp Erika, a Megyei Jogú Városok Szövetségének főtitkára is köszöntötte, mint a leghosszabb ideig képviselői mandátumot betöltő politikust.) Díjat kapott továbbá a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület, az elismerést Mrakovics Miklósné, a nagy múltú civil szervezet elnöke vette át.

Az ünnepséget zalai közéleti vezetők is megtisztelték jelenlétükkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában