Az év első napján

2019.12.30. 15:00

A nagykövet levele Petőfiről – Kanizsán megemlékeznek a költőről

Január elsején, a költő születésnapján 17 órai kezdettel ismét Petőfi-ünnepet rendez a Deák téren a Nagykanizsai Polgári Egyesület.

Horváth-Balogh Attila

Petőfi Sándor

Fotó: Archív

Ahogy már 18 éve hagyomány, a megemlékezésre a Császári és Királyi 48. Gyalogezred emlékére 1935-ben állított szoborkompozíciónál kerül sor. A kompozíció egyik alakja Petőfit ábrázolja, amit az indokol, hogy 1839 és 1841 között nagy költőnk is e gyalogezredben szolgált. Az új év első napján megrendezendő eseményről Papp János, a Nagykanizsai Polgári Egyesület elnökhelyettese tartott sajtótájékoztatót szombaton a helyszínen.

Petőfi Sándor
Fotó: Archív

Előrebocsátotta: már csak 3 év, és Petőfi születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. Ennek kapcsán (is) él bennünk a kíváncsiság, hogy vajon milyennek látják a magyarokat mások és mit gondolnak Petőfi Sándorról. Kijelentette: senki nem adhat erre jobb választ, mint a lengyel nemzet – mellyel ezer éve barátságban élünk, sőt, testvérként tekintünk egymásra – képviselője, Petőfi verseinek fordítója, Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete. Nagykanizsára a kifejezetten erre az alkalomra küldött írását Cséby Géza tiszteletbeli konzul olvassa fel.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere pedig a Bem tábornok és segédtisztje, Petőfi között kialakult kapcsolatot elemzi majd, mely a 29 évnyi korkülönbség miatt a nemzedékek közti szövetség örök, szép példája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában