2003 óta rendezik meg

2019.11.20. 12:00

Kísérletek Öveges József szellemében

Miként lehet DVD-lemezen vizet tárolni, hogyan lehet légpárnás járművet készíteni lufiból és CD-ből, miért nem kap lángra az égő papírtól az ezerforintos?

Arany Gábor

A későbbi győztes, Szakály Illés Jonatán a felületi feszültséget mutatta be a kísérleteiben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Ilyen érdekes kísérleteknek lehettek szemtanúi a Munkácsy-középiskola Öveges-délutánjának résztvevői. Az intézmény 2003 óta rendezi meg a programot, melyre idén a megye 6 általános iskolájából 15 diák érkezett. Az első Öveges-délutánt a helyi szakoktatás kezdetének 120. évfordulójára szervezték meg a munkácsysoknak, majd bevonták az utánpótlást, a 7–8. osztályos általános iskolásokat. Egyetlen elvárás a jelentkezőktől, hogy a fizikai jelenségeket Öveges József professzor szellemében, a legegyszerűbb eszközöket felhasználva mutassák be.

A későbbi győztes, Szakály Illés Jonatán a felületi feszültséget mutatta be a kísérleteiben
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az idei kísérletek közül a zsűri első helyre Szakály Illés Jonatán (Landorhegyi-iskola), valamint Horváth Flórián és Varga Balázs (Öveges-iskola, Páka) előadását sorolta. A 2. helyet az alsónemesapáti Csertán Sándor iskola két diákja, Burka Flórián és Fajt-Ujj Flórián, míg a 3. helyet iskolatársuk, Rónai Kenéz nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában