jókedv, finom falatok

2019.11.11. 07:00

Így zajlott Zalában a liba és az újbor ünnepe

A néphagyomány szerint Márton-napra „fordul át” a szőlő leve, vagyis a mustból murcivá, majd borrá való átalakulása ezen időszakra fejeződik be. Ennek megfelelően az elmúlt hétvégén több településen tartottak újborral kapcsolatos rendezvényeket.

Gyuricza Ferenc, Hajdu Péter

Jólesett ebédre a méretes libacomb a kis Fülöp Anna Dorkának Fotó: Pezzetta Umberto

Zalaegerszeg

A Göcseji Falumúzeum is gazdag programmal készült. A rendezvénysátorban bábosok, táncosok léptek fel. Lövések dördültek, jelezve, hogy a zalai 47-es hagyományőrző honvédek gyakorlatoznak a helyszínen. Működött a kovácsműhely, játékárusok, ólomöntő és üvegműves készítette a portékáit. Házi készítésű finomságokat árultak, a fatemplom mellett körhinta és fajátékok várták a gyerekeket. Az egyik porta sáros baromfiudvarának végéből bizalmatlanul nézelődtek a nap emblematikus madarai, a múzeum három élő libája. Bizalmatlanságuk nem volt alaptalan, hiszen dél felé járt az idő, és alig száz méterrel odébb, a sátorban már számos társuk combját sütötték, és ették az emberek. A Márton-nap elmaradhatatlan kínálata volt ebédre a sült libacomb párolt káposztával, illetve a ludaskása és a libaaprólék-leves is.

Jólesett ebédre a méretes libacomb a kis Fülöp Anna Dorkának Fotó: Pezzetta Umberto

– Otthon nem próbáltam még sohasem libacombot sütni, de már több éve kijövünk a falumúzeum Márton-napi programjára, és itt megkóstoljuk. A libakeresés játékra jöttünk ki Dorkával, a kislányommal – mondta Kölkedi Bernadett, miközben kislánya, Fülöp Anna Dorka próbálkozott elbánni a hatalmas libacombbal. Ha újborünnep, akkor ahhoz hordó is kell, a múzeum ezért hordókészítő bemutatót is tartott. Pontosabban Szíjártó Zoltán kádár, aki Gelseszigetről érkezett bemutatni e szép mesterség fogásait.

– Keresik még az emberek a jó fahordókat, és főleg a 10-20-30 litereseket. Nyers rönköt veszek kádárfának, feldarabolom, és úgy hasogatom ki a dongákat. Az egyik végén abronccsal összefogatom, a belsejében tüzet gyújtok, kívülről vizezzük, és az így puhuló dongákat egy szerkezettel összehúzzuk a másik végükön is – magyarázta a gelseszigeti szakember, majd el is készítette az érdeklődők előtt a Márton- napi hordót.

Csörnyeföld

A Csörnyeföld melletti Vör­csöki-hegyen többségében kerkaszentkirályi gazdák rendelkeznek szőlőbirtokokkal, így ők szervezték meg a Márton-napi pincejárást. Pál Zoltán polgármester elmondta: mintegy 15 termelőt látogatnak meg, hogy véleményezzék újboraikat. A korábbi évek tapasztalatai alapján azt is kikötötték, hogy pincénként maximum kétféle bort kóstolnak. A hegyhátat végigjáró csapat tagjai elsőként Aranyos Gyula birtokára tértek be, itt szürkebarát és chardonnay került a poharakba.

– Az én birtokomon négy szőlőfajta terem, rizlingem és királylánykám van még – mondta a gazda. – Idén valamivel kevesebb a bor, ezen a hegyháton idén ez volt általánosan jellemző. A minőségre azonban nem lehet panasz, egészséges volt a szőlő, a chardonnay cukortartalma pedig szüretkor 18,5 fokot mutatott.

A Vörcsöki-hegyen Aranyos Gyula kínálja újboraival a vendégeit,
köztük Rónási Attilát Fotók: Gyuricza Ferenc

Zalatárnok

Zalatárnokon ötödik alkalommal szervezte meg a helyi Oroklán Lovas Egyesület a Márton-napi libavacsorával egybekötött újbormustrát, melyre 29 mintát vittek a gazdák. A zsűrit négy fő alkotta, Sabján Kitti borász, Balogh Elemér, a Baki Kertbarát Kör elnöke, Léránt István, a Tófeji Kertbarát Kör tagja, s Kaj István, a pusztaszentlászlói Újhegyi Borbarátok Egyesülete elnöke. Véleményük szerint zömében szépen kezelt borok kerültek az asztalra, de a későbbre tolódott szüret miatt még nem érték el az érettségi fokot, a fejlődés elején járnak. Mindezen jellemzőket az értékelésnél is figyelembe vették, s a 29 mintából tíznek adtak arany, kilencnek ezüst, illetve tíznek bronz minősítést.

A zalatárnoki újbormustra zsűrije, Balogh Elemér (balról), Léránt István, Kaj István, Sabján Kitti. Az ítészek szerint zömében szépen kezelt borok kerültek az asztalra

Zalalövő

Zalalövőn kétnapos programmal ünnepelték Márton napját. Szombatra a helyi Borbarát Kör Egyesület és a Salla Művelődési Központ szervezett borászbált, ahol libavacsorával várták a vendégeket. Köszöntőt a civil szervezet elnöke, Galambos István mondott, aki felidézte a jeles naphoz kapcsolódó szokásokat, legendákat.

– Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik. Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik – mondta Galambos István.

Zalalövőn Mikolás Attila plébános áldotta meg az újborokat

Márton a nagyobb borvidékeken az újbor védőszentje is. A bor és a liba gyorsan össze is kapcsolódott, német területen a Márton-ludat már a XII. században „szüreti vagy préslibának” nevezték. Ezt már Gyarmati Antal polgármester mondta, aki ugyancsak köszöntötte a borászbál résztvevőit, majd Mikolás Attila salomvári plébános áldotta meg a helyi és környékbeli gazdák újborait. Vasárnap lámpás felvonulást követően az óvoda tartott Márton-napi műsort, miközben Szent Márton kiflivel, zsíros kenyérrel, forralt borral és teával kínálták a jelenlévőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában