8 tipp a kutyahideg ellen

2019.11.17. 11:00

Ezt hibázza el sok gazdi: a Bogáncs Állatmenhelynél rávilágítottak a problémákra

Kedvenceinket még a széltől is óvnánk, de vajon tényleg mindent megteszünk a biztonságuk érdekében? A hőmérséklet csökkenésével egyenes arányosságban felmerülnek bizonyos kérdések, melyek megválaszolásában Abai Erika, a Bogáncs Állatmenhely operatív titkára, telephely-vezetője állt a rendelkezésünkre.

Ujvári Klaudia

Fotó: Shutterstock

Ahogy mi, úgy a kutyusok is könnyedén megfázhatnak a hűvös téli időszakban. A hidegtűrő képességük nem a szőrük hosszától, hanem a fajtájuktól függ, tehát szükségük van a védelemre, csak úgy, mint a legtöbb állatnak!

Érdemes megfogadni Abai Erika hasznos tanácsait
Fotó: zaol.hu

- Aki megteheti, legalább éjszakára engedje be meleg, fűtött helyre a kutyáját – javasolja Abai Erika. – Ha nincs lehetősége, használjon szigetelt kutyaházat. Mi a menhelyen szalmával béleljük ki őket, ugyanis nem vizesedik át olyan hamar, illetve nem kell túl gyakran cserélni. A háztartásokban szintén jobb szolgálatot tesz, mint a pléd, ami hajlamos az átnedvesedésre.

Bár még nincs fagy, érdemes kiemelt figyelmet szentelni az állatok táplálkozására és folyadékbevitelére.

- Az itatóban ne jéghideg legyen a víz, próbáljuk meg langyosítani. Ilyenkor több ételt adhatunk, olyanokat is, melyeknek magasabb a zsírtartalma – tette hozzá a szakértő, mivel elengedhetetlen, hogy fűteni tudják magukat az ebek. – A menhelyen már minden nap etetünk. Célszerű meleg ételt biztosítani a kutyák számára, ha azonban valaki tápot ad nekik, nedvesítse meleg vízzel – osztotta meg velünk tapasztalatait.

Nyilvánvaló, hogy akik dolgoznak napközben, nem tudnak ezzel foglalkozni, de azért a reggeli és az esti időszakban biztosan akad idejük a gondoskodásra.

- Ha valakinek sáros az udvara, szórjon szalmát vagy forgácsot a területre. Ne a sárban kelljen járnia az állatnak, ez is rengeteget jelent, sokat tud melegíteni. Emellett a kutyaházak ajtajára be lehet szerezni kis plexi ajtót, ami rendkívül jó szolgálatot tehet – tudtuk meg a telephely-vezetőtől.

Amennyiben megfogadja a hozzáértő tanácsait, már kimondottan sokat tett a házi kedvence életminőségének javításáért, amit sokszorosan meghálál a jövőben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában