Hetvenéves lett a letenyei művelődési ház

2019.11.19. 17:30

Évtizedek alatt a helyi kultúra és művészet zászlóshajójává vált a „Fáklya”

Szombaton délután zsúfolásig megtelt a letenyei „Fáklya” Művelődési Ház nagyterme, ahol az intézmény fennállásának 70. évfordulóját ünnepelték.

Mirkó Imre

Az intézményt 34 évig irányító, 90 éves Tóth Oszkár (jobbról) is ajándéktárgyat kapott Farkas Szilárd polgármestertől

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Mirkó Imre

– A második világháború után komolyan foglalkoztak a letenyei emberek az elhagyott Andrássy-Szapáry grófi kastély épületének hasznosításával. Letenyén akkor is nagy gondot fordítottak a lakosság iskolán kívüli művelődésére, így szinte tálcán kínálta magát az ötlet: a kastélyt állítsák a kultúra szolgálatába. 1949-ben már kulturális célokat szolgált a történelmi épület, innen ered a mostani jubileum datálása, az intézmény megszületése – mondta ünnepi beszédében Dömők József a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár (FMHK) igazgatója.

Az intézményt 34 évig irányító, 90 éves Tóth Oszkár (jobbról) is ajándéktárgyat kapott Farkas Szilárd polgármestertől Fotó: Mirkó Imre / Zalai Hírlap

Az emeleti helyiségek egybenyitásával előadások tartására is alkalmas részeket alakítottak ki, s igazából 1950. október 15-én avatták fel a már színpaddal ellátott művelődési otthont. Az intézményben kapott helyet a járási könyvtár is, amelyet 1952. december 18-án avattak fel. Az összevont kulturális intézményt Kovács Károly, Szekeres Ferenc, majd 1957-től 1991-ig a Nagykapornakról származó Tóth Oszkár irányította, akitől Dömők József vette át a stafétát. A különálló Makovecz-stílusban épült jelenlegi könyvtár épületét 1993. augusztus 20-án adták át, tervezője Nagy Ervin építész volt.

– A „Fáklya” Művelődési Ház és Könyvtár nyitott könyv az itt élők számára, amely a hosszú évtizedek alatt a letenyei kultúra zászlóshajójává vált – fogalmazott az igazgató.

A művelődési házat 1960–62 között korszerűsítették, majd évtizedek után az idén tavasszal újították fel az alsó részét, az emeleti rész megújítására pályázatot nyújtottak be. Az ünnepség során Farkas Szilárd polgármester elmondta, a napokban érkezett meg dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének értesítése, amely szerint a tárca mintegy 1,3 millió forintos támogatást nyújtott a Fejezetek Letenye Történetéből helytörténeti állandó kiállítás megújításának előkészítésére. A városvezető a jubileum alkalmából egyedi ajándéktárgyat is átnyújtott Dömők József FMHK-igazgató részére.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a letenyei művelődési ház azon kevesek egyike, amelyet egy kastélyból alakítottak ki, így a műemlék épületnek egyedi aurája van, ezt a felújítások során érdemes az utókornak megőrizni.

Az ünnepi program során ajándéktárgyakat nyújtottak át Tóth Oszkárnak, aki 34 évig irányította a letenyei művelődési ház és könyvtárt és a napokban töltötte be 90. életévét. A kulturális műsorban közreműködtek a helyi versmondó kör tagjai, a Muragyöngye Mazsorett Csoport, a Sheba Hastánc Stúdió, a Mákvirág Citerazenekar és a Vox Varietas Kamarakórus. A hét évtizedről fotókiállítás is nyílt Tóth Oszkár nyugalmazott igazgató fényképeiből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában