Folytatják az elődök munkáját

2019.11.25. 14:00

Elbúcsúztatták az őszt a botfai Őszirózsák

Szombaton tartotta őszbúcsúztató rétesnapját a botfai Őszirózsa Nyugdíjas Klub. A lakomára meghívták barátaikat Besenyőből és a páterdombi városrészből is.

Fincza Zsuzsa

Az idén 20 tepsi rétessel rakták meg a tányérokat. A képen (b-j) Egyed Józsefné, Simon Lívia, Németh Szilveszterné, Kupó Bernadett, Simon Ottóné, Horváth Oszkárné, Dömötör Józsefné, Gulyás Erzsébet, Salamon Gyuláné és Saller Istvánné Fotó: Fincza Zsuzsa

Két híres citerazenekar, dalkör, tánckar, népdalműhely, irodalmi színpad, sportklub teszi színessé Botfa közösségi életét, őrzik a hagyományokat, s ez nemcsak a kulturális értékekre, hanem a népi étkekre is igaz. A nagy sikerű rétesnap egy főzőtanfolyamból nőtte ki magát, a vizsgaebéd desszertjének, a túrós és tökösmákos-rétesnek akkora volt a sikere, hogy 15 éve önálló rendezvényt szentelnek neki.

– Régen faluhelyen gyakran került rétes az asztalokra, hiszen a családi gazdaságokban szinte minden belevaló: túró, tejföl, alma, meggy, káposzta, mák, tök, répa, sőt a liszt is saját erőből rendelkezésre állt. A korosztályunkból még minden asszony tud rétest nyújtani, sajnos ez a fiatalokról nem mondható el, ezért mi idősebbek, Olasz Gyulánéval, Csiszár Józsefnével, Varga Gábornéval, Komáromi Lászlónéval az élen örömmel vállaltuk, hogy nem engedjük lekerülni az étlapról ezt a finom és egészséges süteményt – idézte fel az alapító tagok közül Saller Istvánné.

Az idén 20 tepsi rétessel rakták meg a tányérokat. A képen (b-j) Egyed Józsefné, Simon Lívia, Németh Szilveszterné, Kupó Bernadett, Simon Ottóné, Horváth Oszkárné, Dömötör Józsefné, Gulyás Erzsébet, Salamon Gyuláné és Saller Istvánné Fotó: Fincza Zsuzsa

Az alapítóknak nem csak a réteskészítés tudományát sikerült átörökíteni, hiszen Varga Gáborné leánya, Salamon Gyuláné az egyik legaktívabb tagja a klubnak.

– Nálunk a közösségi munka „családi vállalkozás” – tette hozzá Salamonné Erzsike –, a férjem ugyanúgy kiveszi a részét minden rendezvényből, akárcsak a lányaim, akik a Botfai Citerazenekarban zenélnek. És persze rétest is tudnak sütni.

Komáromi Lászlóné két leánya, Ildikó és Éva is követi édesanyjuk példáját, ők különösen a tésztanyújtásban remekelnek.

– Folytatjuk szüleink, elődeink munkáját, számunkra ugyanolyan fontos a népi hagyományok életben tartása – fogalmazott Németh Szilveszterné Ildi, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub két éve megválasztott vezetője –, így az őszt mi is rétesnappal búcsúztatjuk. Ezúttal kereken 20 tepsivel sütöttünk – már nagyon olajozottan megy a munka, mindenki tudja a feladatát. A rétes mellé minden évben valamilyen régi falusi leves dukál, most babos, paradicsomos répát főztünk – természetesen sonkával és sok hússal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában