Érezték az alkotás örömét

2019.08.17. 07:00

Tizenharmadszor rendezték meg a Csingahegyi Napokat Homokkomáromban

Egyesek finomlisztből és tojásból, mások fél méter átmérőjű tölgyfából készítettek ehető, illetve nézhető alkotásokat az idei Csingahegyi Napokon. Kézműves mesterségekből és hagyományőrző képző- és iparművészetből ezúttal sem volt hiány a programon.

Szabó Zsófia

Bella Józsefné (balról) és Csendesné Dolinay Margit segítségével a gyerekek, Tislér Zoltán, Bognár Hanna, Csendes Ádám, Horváth Medox száraztésztát készíttek

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Immár tizenharmadik alkalommal költöztek alkotók a homokkomáromi Csingahegyre. Több mint húsz művész (bőrműves, kovács, festő, fafaragó) dolgozott több napon át a faluhoz közeli domboldalon. A program a kezdetektől Tislér Zoltán fafaragó ötletét és szervező munkáját dicséri.

Bella Józsefné (balról) és Csendesné Dolinay Margit segítségével a gyerekek, Tislér Zoltán, Bognár Hanna, Csendes Ádám, Horváth Medox száraztésztát készíttek Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A művészetet elérhetővé kell tenni mindenki számára – mondta Tislér Zoltán. – Így lehet megszeretni és megérteni az alkotás gyönyörűségét.

A főszervező szerint az idei Csinga-napok fő termése egy kétméteres tölgyfából készült szobor, amely Luxemburgi Zsigmond királyt ábrázolja. Az alkotást ma avatják fel ünnepélyesen a homokkomáromi Mise úton.

Singula Ferencné homokkomáromi polgármester elmondta: a Csingahegyi Napok művészekkel és alkotásokkal gazdagítja a falut, ezért is örömmel adnak otthont a programnak. A rendezvénynek már „hazajáró” vendégei is szép számmal vannak.

Csávás Csaba fafaragó népi iparművésznek is szinte „bérlete” van a Csingahegyre. Az ismert kanizsai művész a napokban embernagyságú Miska-korsón (is) dolgozott.

A résztvevők megszépítették a Mise úton korábban felállított szobrokat is. A képen balról: Tislér Zoltán, Vig Bálint és Farkas Miklós Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Közel 60 centiméter átmérőjű tölgyből készül a kerekded alkotás. A munka jól esik mindannyiunknak baráti, meghitt környezetben – fogalmazott Csávás Csaba.

Zajlott az alkotó munka a község szívében lévő kultúrházban is, ahol fiatalok kezei alatt születtek ehető „remekművek”. A lurkók például házi száraztésztát készítettek Csendesné Dolinay Margit népművész, pékmester és a hagyományápolásban, gasztronómiában jártas helybeli Bella Józsefné segítségével.

– A tésztakészítésben aktív gyerekek a kézzel fogható élmények révén lelkesedéssel és tudással gazdagodnak – mondták az asszonyok.

A tyúkfüle tészta gyártása közben Bognár Hannának, Tislér Zoltánnak, Horváth Medoxnak és Csendes Ádámnak huncutkodni is volt ideje.

– Barátok vagyunk és tök jó dolog nyáron is együtt lógni – mondta a csapat egyetlen hölgytagja, a 12 éves Hanna. – Tésztát is sodortunk, de a hegyen is jártunk a művészeknél és nem utolsó sorban jó sokat csavargunk is – nevettek a lurkók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában